Cum să lupţi pentru ca fiecare să câştige.


„Luaţi seama să nu fiţi nimiciţi unii de alţii” (Galatenl 5:15)

Relaţiile sănătoase nu sunt lipsite de conflicte; ci sunt cu conflictele rezolvate. Problema este că ne luptăm pentru victorii în loc să ne luptăm pentru soluţii. Rezultatul este că unul câştigă şi celălalt pierde, iar relaţiile au de suferit! Iată câteva idei practice pentru a te lupta în aşa fel încât relaţia să aiba de câştigat:

1) Diferenţele de opinie sunt inevitabile, normale şi potenţial benefice. Ele sunt inevitabile pentru că oamenii care vin în contact sunt foarte diferiţi. Ele sunt normale pentru că toate relaţiile, inclusiv cele mai renumite, le experimentează. Ele sunt potenţial benefice pentru că dacă sunt rezolvate eficient, relaţiile cresc prin ele.

2) Exista stiluri în care pot fi rezolvate conflictele: a) stilul evitării. Acesta este adoptat de oamenii „care nu vor să producă pericol” şi care nu doresc „să răscolească vechile răni”. Ei se tem de confruntare aşa că îşi îngroapă sentimentele fără să-şi dea seama că le îngroapă de vii şi vor apărea mai târziu. Ei se abţin, apoi adună în ei, apoi explodează, ceea ce dă naştere la boala fizică şi emoţională. Între timp, ofensele se acumulează, problemele nerezolvate se înmulţesc şi conflictele deschise duc la consumarea relatiei; b) stilul atacului. Aceştia sunt oamenii de genul „prinde-i înainte ca ei să te prindă”, luptători îndârjiţi care refuză să se dea bătuţi şi care se rănesc unii pe alţii. Biblia spune: „dacă vă muşcaţi şi vă mâncaţi unii pe alţii, luaţi seama să nu fiţi nimiciţi unii de alţii”. Atacul cere contraatac, ambele parţi lovesc fără a rezolva nimic; c) stilul apropiere-apărare. Aceştia sunt oamenii care cred că „nici un preţ nu este prea mare pentru o relaţie bună”. Ei sunt sensibili la sentimentele altora, dar se implică direct în problemele importante. Ei evită învinovăţirea altora, se confruntă cu problema, nu cu persoana în cauză şi-i invită pe ceilalţi să devină parteneri în rezolvarea problemei şi salvarea relaţiei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s