APCE a acceptat lista judecătorilor înaintaţi de Republica Moldova


„Azi am mai obţinut o mică victorie la Paris, în urma unor dezbateri lungi şi dificile, la limita de un singur vot, Sub-Comisia APCE pentru selectarea judecătorilor la CEDO a decis să accepte lista candidaţilor din partea Moldovei” scrie deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi pe pagina personală de facebook.

După o oră şi jumătate de dezbateri aprinse, Sub-Comisia pentru selectarea judecătorilor la CEDO, sub-comisie din cadrul Comisiei Juridice şi Drepturile Omului a APCE, a aprobat lista formată din trei membri. Procedura de selectare şi lipsa unei femei printre candidaţii Moldovei au fost motivele pentru care sub-comisia a manifestat inițial rezerve faţă de lista înaintată. Cei trei candidaţi sunt viceministrul justiţiei, Vladimir Grosu şi avocaţii Valeriu Griţco şi Mihail Buruiană.

„La audierile de azi a participat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, iar audierea propriu-zisă a candidaţilor va avea loc la sfârşitul lunii septembrie. Astfel, judecătorul din partea RM urmează să fie ales în timpul sesiunii APCE din toamnă, care se va desfăşura în perioada 1-5 octombrie”, a specificat membrul sub-comisiei Valeriu Ghileţchi.

Alegerea judecătorului se face prin vot secret. Dacă  nimeni nu ia majoritatea din primul tur, atunci a doua zi se organizează al doilea tur şi se consideră ales candidatul care adună cele mai multe voturi.

În perioada, 04-07 septembrie la Paris se desfăşoară lucrările comisiilor APCE. Printre acestea se numără lucrările Comisiei de Monitorizare, Sub-Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO, Comisia Juridică și Drepturile Omului, Comisia Socială și Dezvoltare Durabilă. La lucrările acestora participă şi deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi în calitate de membru delegat din partea Republicii Moldova.

De Doina Bejenaru Publicat în Politic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s