Să ne apărăm colegii!


Declaraţia organizaţiilor mass-media privind decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a scoate la concurs frecvenţele pe care emite Pro TV Chişinău.

Chişinău, 3 Iunie 2009 — Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă profunda îngrijorare şi protestează în legătură cu decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a scoate la concurs frecvenţele pe care emite PRO TV Chişinău în pofida faptului că PRO TV a solicitat prelungirea de drept a licenţei de emisie, în conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului.

Potrivit Art. 24 din Codul Audiovizualului (1), “licenţa de emisie se prelungeşte de drept radiodifuzorului, la solicitare, dacă acesta a activat în conformitate cu prevederile prezentului cod şi a respectat, pe parcursul termenului de validitate a licenţei de emisie, condiţiile prevăzute în ea”. Totodată, Art. 26 al Regulamentului cu privire la procedura şi condiţiile de eliberare a licenţelor de emisie şi a autorizaţiilor de retransmisie, adoptat prin hotărâre de Parlament la 28.12.2006, anulează dreptul radiodifuzorilor de a-şi prelungi de drept licenţele de emisie. Pe de o parte, faptul că o hotărâre a Parlamentului modifică o prevedere a unei legi organice – Codul audiovizualului, adoptată cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, vine în contradicţie cu Constituţia R. Moldova, iar pe de altă parte, încalcă normele europene prin aplicarea discriminatorie a legii faţă de radiodifuzorii locali. Această restricţie a fost contestată la Curtea Constituţională, care nu s-a pronunţat deocamdată asupra constituţonalităţii ei.

Acţiunea CCA este cu atât mai neîntemeiată, cu cît frecvenţele pe care emite PRO TV Chişinău se află în litigiu în Curtea Supremă de Justiţie, după ce postul respectiv a acţionat în judecată refuzul CCA, în decembrie 2008, de a prelungi de drept licenţa de emisie, aşa cum prevede legislaţia. Or, CCA nu a formulat la adresa PRO TV Chişinău pretenţii privind respectarea Codului audiovizualului şi a condiţiilor prevăzute de licenţă, iar conform datelor monitorizărilor efectuate de mai multe organizaţii neguvernamentale în ultimii ani, postul PRO TV Chişinău este unul dintre puţinele care reflectă evenimentele de interes public de pe poziţii pluraliste, oferind telespectatorilor informaţie echidistantă şi echilibrată

Atenţionăm CCA asupra responsabilităţii ce-i revine în procesul dezvoltării audiovizualului autohton prin sprijinirea radiodifuzorilor în condiţiile legii şi prin promovarea interesului public.
Organizaţiile mass-media fac apel către CCA să acţioneze în spiritul legii, cu responsabilitate şi respect pentru interesul cetăţenilor şi îndeamnă membrii CCA ca, prin acţiunile lor, să nu faciliteze încercările puterii de a elimina de pe piaţa informaţională din RM unul din posturile independente, neafiliate politic, lipsindu-i pe cetăţeni de surse alternative şi credibile de informare în preajma unei noi eventuale campanii electorale.

Centrul Independent de Jurnalism
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul „Acces-info”
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova
Asociaţia Presei Electronice APEL
Comitetul pentru Libertatea Presei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s