Creştinii sărbătoresc botezul Domnului Isus


Tradiţional, bisericile creştine care sărbătoresc naşterea Domnului pe stil vechi, marchează astăzi, 19 ianuarie Botezul Domnului Isus sau cum se mai numeşte în popor – Boboteaza.

Această zi marchează începutul lucrării Mântuitorului pe pământ. Imediat după primirea botezului, Domnul Isus se îndreaptă în pustiu, iar după 40 de zile începe să îşi adune ucenicii şi să propovăduiască Evanghelia la noroade.

Biblia relatează acest moment din viaţa Mântuitorului în felul următor: „Şi în zilele marilor preoţi Ana şi Caiafa – cuvântul lui Dumnezeu a vorbit lui Ioan, fiul lui Zaharia, în pustiu. Şi Ioan a venit prin tot ţinutul din împrejurimile Iordanului şi propovăduia botezul pocăinţei, pentru iertarea păcatelor, după cum este scris în cartea cuvintelor prorocului Isaia: „Iată glasul celui ce strigă în pustiu: „Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările. Orice vale va fi astupată, orice munte şi orice deal va fi prefăcut în loc neted; căile strâmbe vor fi îndreptate, şi drumurile zgrunţuroase vor fi netezite. Şi orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu.”

Fiindcă norodul era în aşteptare şi toţi se gândeau în inimile lor cu privire la Ioan, dacă nu cumva este el Hristosul, Ioan, drept răspuns, a zis tuturor: „Cât despre mine, eu vă botez cu apă; dar vine Acela care este mai puternic decât mine şi căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei. El va va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc. Acela are lopata în mână; Îşi va curaţa aria cu desăvârşire şi Îşi va strânge grâul în grânar, iar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.”

După ce a fost botezat tot norodul, a fost botezat şi Iisus; şi pe când Se ruga, s-a deschis cerul, şi Duhul Sfânt S-a coborât peste El în chip trupesc, ca un porumbel. Şi din cer s-a auzit un glas care zicea: „Tu eşti Fiul Meu preaiubit: în Tine Îmi găsesc toată plăcerea Mea!”

Botezul Domnului Isus

Isus avea aproape treizeci de ani când a început să înveţe pe norod. Plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustiu, unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile”.

Cu botezul, postul şi trecerea peste ispitele diavolului, Mântuitorul a pornit în călătoria Sa pe pământ, care avea un singur scop, de a răscumpăra prin moartea şi învierea LUI omenirea din păcat.

În această zi, Moldova 1 de la 08:30 va transmite  în direct liturghia de la Catedrala „Naşterea Domnului”.

Botezul Domnului Isus este sărbătorit atât de biserica otrodoxă, cât şi de confesiunile creştine evanghelice. Cei care sărbătoresc naşterea Mântuitorului pe stil nou, sărbătoresc Boboteaza pe 06 ianuarie, iar cei care marchează naşterea pe 07 ianuarie, cinstesc dedicarea în lucrare prin botez pe 19 ianuarie.

De Doina Bejenaru Publicat în Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s