Cernobâlul din satul Grădiniţa la Moldova în direct


Depozitul cu cele 140 de tone de pesticide situat în imediata apropiere de satul Grădiniţia, raionul Căuşeni a fost supranumit de săteni iadul sau Cernobîlul localităţii. Opt ani de lupte, discuţii, negocieri şi promisiuni au trecut, iar problema rămâne nerezolvată.

Plângerile şi doleanţele cetăţenilor din Grădiniţa au fost ascultate şi analizate de Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de luni, 5 decembrie. Discuţiile aprinse s-au desfăşurat chiar în localitatea Grădiniţa. Oamenii şi-au spus păsul şi au pus ultimatum ministrului apărării ca în 2012 satul lor să fie curăţat de focarul care le distruge localitatea.

La emisiune au participat reprezentanţii consiliului sătesc. Potrivit lor de când a apărut depozitul cu pesticide în satul lor a pornit un adevărat genocid pentru ei. Oamenii pleacă din sat, familii întregi, atât tineri, cât şi bătrâni.

Medicul şcolii a menţionat că copii care au venit anul acesta în clasa 1-a, generaţia care s-a născut în anul când au fost aduse pesticidele în satul lor au un grad scăzut de hemoglobină. Ba mai mult, s-a înregistrat şi un deces în rândul copiilor. Un copil perfect sănătos care în viaţa lui nu a fost spitalizat, a murit la doar 10 ani de cancer la cap.

Sătenii se plâng de dureri acute la oase şi copii au acces în timpul zilei foarte aproape de depozit pentru că paza stă de veghe doar noaptea. Terenurile agricole sunt infectate şi otrăvite. Localnicii spun că e imposibil să mănânce porumb fiert, acesta are un gust amar şi un miros insuportabil.

În încheierea emisiunii oamenii au exprimat visul lor de a avea cât mai curând un aer proaspăt în sat şi cuvântul pesticide să dispară pentru totdeauna din uzul lor zilnic. Iar copiii să fie protejaţi şi să crească într-un mediu sănătos.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă a specificat că mai este nevoie de 500 de mii de euro pentru distrugerea pesticidelor. Potrivit lui în Moldova mai sunt 23 de depozite în care sunt stocate 5800 tone de pesticide. În anul 2012 sunt planificate şi finanţate deja distrugerea pesticidelor lichide, pentru cele solide mai e nevoie de bani.

În 2003 în Republica Moldova erau 400 de astfel de depozite cu pesticide. Satul Grădiniţa este unul din satele care are la 400 metri distanţă de casele oamenilor un astfel de depozit. Astăzi satul Grădiniţa numără doar 700 de locuitori, dintre care 140 de copii.

De Doina Bejenaru Publicat în Social

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s