Iarmaroacele pe trotuar iar pe agenda de discuţii a primăriei


Lispa locurilor de muncă şi obişnuinţa cetăţenilor de a cumpăra de unde apucă sunt motivele pentru care problema vânzătorilor ambulanţi rămâne nerezolvată.

Oficial pe 30 noiembrie toate iarmaroacele de pe stradă au fost închise. Totuşi, în fiecare sector comerţul stradal este în plină activitate. Luni, 5 decembrie această problemă a fost dezbătută din nou în şedinţa săptămânală a serviciilor primăriei.

Potrivit primarului general, Dorin Chirtoacă: „Lipsa locurilor de muncă e primul factor care favorizează această problemă în Chişinău. Să stai vara în soare, şi iarna în frig o zi întreagă în picioare nu este cea mai plăcută activitate. Aceasta înseamnă că oamenii nu au altă opţiune mai bună şi sunt nevoiţi în felul asta să îşi câştige o sursă de venit.

În acelaşi timp şi noi cetăţenii ne-am obişnuit să cumpărăm de unde nimerim. Cred că dacă fiecare şi-ar deschide o ferestruică la bloc şi ar vinde acolo ceva, noi am merge şi am cumpăra. Este o problemă a societăţii întregi şi nu o vom rezolva peste noapte. Pentru că ne place să mergem pe lângă lege trebuie să fiţi conştienţi că rezolvarea acestei probleme ne va lua timp” a specificat edilul capitalei.

Silviu Muşuc susţine că poliţia lucrează continuu în această direcţie, dar comercianţii stradali sunt greu de convins să intre în pieţe.

Zona pieţii centrale este cel mai fiebinte punct în această problemă. Primarul capitalei a rugat să se formeze echipe mixte pentru fiecare sector care să monitorizeze şi să verifice intens situaţia săptămânal.

Opţiuni pentru vânzătorii stradali

Vânzătorii ambulanţi au doar două opţiuni pentru a-şi continua comerţul. Ori în piaţa centrală, ori să treacă să vândă produsul lor în alte sectoare ale oraşului.

Dacă este nevoie ca să închidem zona şi să interzicem accesul definitiv pentru o perioadă ca să remediem problema, atunci vom apela şi la asemenea măsuri. Rog să mi se raporteze situaţia săptămânal când ne întâlnimla şedinţe, a conchis Dorin Chirtoacă.

 

De Doina Bejenaru Publicat în Social

Un comentariu la “Iarmaroacele pe trotuar iar pe agenda de discuţii a primăriei

 1. Intradevar…vanzatorii ambulanti de pe trotuarul din Chisinau sunt o mare problema…
  De fiecare data cand am fost in Chisinau si am trecut prin piata centrala, mai ales duminica, am fost surprins chiar in mod neplacut de modul cum se vinde pe trotuar si mai ales ce se vinde:lapte, branza, oua, carne…si mai ales PESTE!Totul pe tarabe improvizate pe trotuar..fara nici o minima grija pentru igiena si protectia alimentara.Chiar ma si intrebam cum de li se permite asa ceva si cum de au curajul oamenii sa cumpere din asemenea locuri: murdarie, praf, inghesuiala, marfa neacoperita, ploaie…o harababura.
  Pentru rezolvarea problemelor ar trebui ca primaria sa ia mai multe masuri:
  -Crearea unei echipe de specialisti care sa caute, analizeze si sa convinga investitori din intreaga lume sa vina sa investeasca in Chisinau in toate domeniile.La inevstitori trebuie sa mergi tu la ei, nu sa ii astepti tu sa vina la tine.
  -Mutarea Autagari Centrale din centru(pe un perimetru mic se afla autogara centrala, piata agroalimentara centrala si piata de marfuri nealimentare ), pentru a fluidiza traficul auto si pietonal din zona, e prea „inghesuita ” zona
  -Renovarea pietelor centrale, prin aducerea lor la standarde europene=piete gen mall.In Timisoara toate pietele agroalimentare sunt in renovare pentru a fi aduse la asemenea standarde.
  -Luarea unei hotarari locale cu privire la comertul stradal, interzicerea vanzarii in tarabe improvizate , vanzarea sa se faca doar in tarabe tip casuta, impunerea unor standarde minime de vanzare:calitatea, mod de vanzare, autorizatii de vanzare,amplasare etc.-Vanzarea produselor agroalimentare sa se faca doar in piete specializate si in magazine unde sa se asigure un minim de igiena si siguranta alimentara…
  Sunt multe de facut, important e sa se vrea.Dorin Chirtoaca e baiat destept, insa ar trebui sa se puna mai mult pe treaba!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s