Campionatul de fotbal şi volei la Chişinău


În luna octombrie 2011 tinerii din diverse biserici au participat la campionatul creştin de fotbal şi volei. În cadrul competiţiilor tinerii au avut parte de părtăşie şi mărturii, au studiat Cuvântului şi au vestit Evanghelia participanţilor care nu-L cunosc pe Cristos ca Domn personal.

Campionatul creştin de fotbal

Campionatul creştin de fotbal s-a desfăşurat în perioada 8-29 octombrie. În fiecare sâmbătă stadionul artificial din sectorul Botanica a fost ocupat de tinerii pasionaţi de fotbal şi suporterii lor. Finala s-a desfăşurat pe 29 octombrie. Una din regulile stabilite la acest campionat prevede ca fiecare echipă să joace acelaşi număr de meciuri, ca în finală fiecare din cele opt echipe să se claseze pe un anumit loc. În etapa finală toate echipele care s-au poziţionat pe locurile 1-4, respectiv cele care au ocupat locul 5-8 s-au duelat pentru a ocupa o poziţie mai înaltă. La fel ca şi la prima ediţie echipa bisericii „Betleem” din Vatra s-a clasat pe locul I, urmată de „ЦСКА” de la biserica „Armata Salvării”, iar locul III i-a revenit echipei „Gloria” de la biserica „Isus Salvatorul”.

Atât în finală, cât şi pe parcursul celorlalte etape ale competiţiei, participanţii au fost zidiţi prin Cuvânt şi mărturii, iar înainte de meci toţi îşi uneau glasul în rugăciune. O parte din participanţii la campionat care au auzit pentru prima dată Cuvântul lui Dumnezeu au rămas impresionaţi de nivelul de organizare a competiţiei, de rugăciunile în comun şi mărturiile auzite. Mulţi şi-au exprimat dorinţa de a participa şi în viitor la asemenea competiţii.

„Cuvântul care a fost vestit de către pastori, lideri de tineret, căpitani de echipe, va aduce rod şi Domnul va lucra la inimile lor”, crede Constantin Anghelov, unul din organizatori.

Căpitanul echipei „Gloria”, Gicu Malimon ne-a spus : „Consider că în mare parte scopul nostru a fost atins. La fiecare meci cineva venea cu un Cuvânt din partea Domnului, sămânţa a fost aruncată şi credem că va da rod. Unii din participanţi ne-au mărturisit că atmosfera care a dominat la campionatul a fost diferită de cea de la alte campionate, unde jucătorii răspundeau cu duritate la anumite provocări. Au văzut o altă atitudine, o altă abordare şi îi mulţumim Domnului pentru aceasta. După meci mergeam la un ceai, unde aveam o părtăşie frumoasă şi o comunicare prietenească. Încercăm să motivăm tinerii să-şi deschidă inima Domnului şi prin antrenamentele pe care le avem pe parcurs.”

Iată care sunt impresiile de la campionat ale lui Alexandru Tabacari, căpitanul echipei „ЦСКА”: „Ne bucurăm de faptul că băieţii au avut oportunitatea să audă Evanghelia. Cineva din tineri s-a apropiat de unul din conducătorii echipei noastre pentru a solicita o Biblie. Lucrarea merge, nu trebuie să ne oprim aici. Trebuie să nu uităm că scopul nu este fotbalul în sine, ci vestirea Evangheliei prin sport”.

Campionatul creştin a fost organizat de „Liga Creştină de Fotbal” şi este la cea de-a II-a ediţie. Scopul urmărit este promovarea slujirii prin sport în bisericile locale, crearea unei relaţii de colaborare şi unitate între biserici şi, nu în ultimul rând, răspândirea Evangheliei.

„Liga Creştină de Fotbal” este condusă de un comitet de 8-10 persoane care sunt concomitent şi căpitanii echipelor participante. Acest proiect creează oportunităţi noi pentru bisericile din diferite raioane de a iniţia relaţii de colaborare între ele. Organizatorii consideră că această competiţie oferă, de asemenea, posibilitatea ca tinerii din biserici să se poată împrieteni cu alte persoane, cărora să le vorbească despre viaţa lor de credinţă, despre Isus, câştigând astfel suflete pentru Împărăţia lui Dumnezeu. O mare parte din căpitanii echipelor continuă lucrarea în grupuri de părtăşie, la antrenamente şi alte activităţi.

Campionatul creştin de volei

În această toamnă s-a desfăşurat cel de al VI-lea campionat de volei organizat de „Liga creştină de volei”. La fel ca şi campionatul de fotbal, acesta s-a desfăşurat în perioada 8-29 octombrie cu participarea a 10 echipe. Toate echipele au fost împărţite, ţinându-se cont de nivelul lor de pregătire, în „Liga întâi” şi „Liga a doua”. Pentru a şasea oară câştigătoare a „Ligii întâi” a fost echipa bisericii „Голос Истины” („Vocea Adevărului”) care s-a întrecut cu tinerii bisericii „Слово Веры” („Cuvântul Credinţei”). În „Liga a doua” echipa „Filadelfia” s-a clasat pe prima poziţie în competiţie cu „Oastea Domnului 2”.

Festivitatea de premiere a câştigătorilor a avut loc la 6 noiembrie şi s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenească, de părtăşie, iar participanţii au avut posibilitate să discute şi să vizioneze videoclipuri de la competiţiile anterioare.

Campionatul creştin de volei a luat start cu 3 ani în urmă şi se desfăşoară de două ori pe an: primăvara şi toamna. Echipe din diverse biserici, cum ar fi cele de la „Isus Salvatorul”, „Betel”, „Speranţa”, „Голос Истины”, „Sfânta Treime” din Nisporeni ş.a. au fost prezente la toate ediţiile. Organizatorii „Ligii creştine de volei” au urmărit trei obiective: evanghelizarea, crearea unui parteneriat între biserici şi promovarea slujirii prin sport.

Unul din organizatori, Alexandru Pulev, menţionează: „Membrii bisericii invită tineri din afara bisericii pentru a participa la campionat. Conform regulilor fiecare echipă este formată din tineri din biserici, cât şi din afara ei. Aceasta le dă posibilitate sportivilor să se împrietenească şi, ca urmare, tinerii din afara bisericii sunt invitaţi la antrenamente, grupuri de studiu biblic, la serviciile de închinare. Fiecare competiţie începe cu un îndemn la rugăciune. Totodată, acest proiect ne ajută să creăm noi relaţii între biserici, astfel, tinerii noştri, împrietenindu-se, pot organiza anumite activităţi în comun”.

Unul din dezideratele organizatorilor este promovarea acestui proiect şi în alte regiuni, ca ulterior să fie posibilă desfăşurarea unui campionat creştin la nivel de ţară. Echipele care doresc să participe la campionat sunt binevenite şi se pot înscrie la „Liga creştină de volei” pentru anul 2012.

Tradus şi redactat de Iuliana David

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s