Seminarul de instruire pentru Cursul de Căsătorie la Chişinău


Două zile de vis în Cuvântul lui Dumnezeu au petrecut opt familii venite din toată ţara la sediul Organizaţiei „OM” din Chişinău. Motivul întâlnirii lor a fost seminarul de instruire pentru predarea Cursului de Căsătorie în bisericile şi localităţile unde slujesc.

Evenimentul s-a desfăşurat în zilele, 21-22 octombrie 2011 şi a fost organizat de liderul naţional de tineret în cadrul Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova, Mihai Caraivan. Scopul seminarului a fost pregătirea altor lideri care să desfăşoare cursuri de căsătorie şi consiliere cu familiile din bisericile lor. O parte din participanţi au trecut Cursul de Căsătorie, o parte au doar viziunea pentru lucrare cu familii şi îşi doresc acest curs în biserica lor.

Printre vorbitori au fost şi familia David şi Phyllis Wallac şi pastorul Doug Learner din Michigan SUA. În urma unei vizite în Moldova în biserica lor s-a format un grup de rugăciune şi părtăşie care susţine prin propriile eforturi lucrarea cu familiştii în ţara noastră. O dată pe lună membrii acestui grup se adună pentru rugăciune, gândind noi strategii pentru contribuirea la înaintarea acestei lucrări. Dragostea lor pentru Republica Moldova s-a transformat în binecuvântare pentru multe familii creştine şi din afara bisericii prin acest curs de căsătorie.

Impresiile participanţilor

Mihai şi Angelica Caraivan au desfăşurat deja 7 Cursuri de Căsătorie, cele mai multe fiind în comunitatea Cahul. Viziunea lor ca şi cuplu este ca acest studiu pentru familii să se desfăşoare în fiecare biserică din Republica Moldova. „Trăim vremuri foarte dificile, vremuri în care familia este atacată de multe fenomene şi factori negativi. Plecarea la muncă peste hotare a unui partener este un fenomen care ne distruge familiile, ne traumează copiii. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să ducem aceste adevăruri vindecătoare din Cuvântul Lui la fiecare familie din Moldova” împărtăşeşte familia Caraivan.

Soţii Veceaslav şi Ana Duman slujesc în biserica din satul Dancu, raionul Hînceşti. De doi ani desfăşoară săptămânal lucrarea cu familiile. În fiecare zi de joi se întâlnesc pentru părtăşie şi studiu Biblic. Au auzit de „Cursul de Căsătorie” şi îşi doresc mult să îl aibă în biserica lor, de aceea au ajuns cu prima ocazie la seminarul de instruire pentru lideri. Familiile se confruntă astăzi cu multe probleme, de aceea este nevoie să fie zidite şi crescute în Cuvântul lui Dumnezeu. Vrem să investim mai mult în familii sănătoase care să fie un model în societate şi sperăm foarte mult ca acest curs să ne ajute la realizarea acestui scop.

Iurie şi Elena Antoci slujesc în biserica din Căuşeni şi de asemenea sunt pentru prima dată la acest curs. Deja au o lucrare cu familiile şi se întâlnesc pentru părtăşie şi studiu o dată pe lună, dar nu au un model şi un studiu bine închegat după care să se conducă, de aceea au venit la acest curs. Participarea la seminarul de instruire i-a provocat să treacă întreg cursul ca participanţi şi apoi să îl implementeze în biserica lor.

„Cred că fiecare familie are nevoie de întărirea relaţiilor. Foarte multe lucruri din acest curs au fost pentru noi folositoare şi cred că vor fi utile pentru fiecare familie. Acum vrem să pregătim o bază pentru implementarea acestui curs în biserica noastră şi sper să îl începem cât mai curând” spune fratele Iurie.

Oleg şi Angelica Ţarălungă sunt misionari în satul Hîrtop, raionul Taraclia. Îşi doresc mult să înceapă în grupul care îl au să înceapă lucrarea cu familiile. Au participat deja la câteva lecţii din Cursul de Căsătorie şi acum au profitat de posibilitatea de a participa la seminarul de instruire pentru a se pregăti pentru lucrarea cu familiile.

„Nu ne-am gândit că e atât de important ca fiecare familie să aibă o astfel de experienţă. Când am început să notăm în caieţel la exerciţii care sunt aşteptările mele ca soţ, care sunt aşteptările soţiei mele am rămas uimit că nu am ştiut acele lucruri. Parcă discutam, o întrebam dar când am scris am descoperit foarte multe aşteptări în partenerul meu pe care nu le cunoşteam. Vedem nevoia ca fiecare familie să facă Cursul de Căsătorie. Multe familii trăiesc fără bucurie deplină, nu există armonie, comunicare, respect şi unitate în Cristos între soţ şi soţie. Nu reflectă un singur trup în Cristos multe familii. Este un mare ajutor acest curs, este un mijloc de a apropia soţii unul de altul şi o mare binecuvântare. Sperăm să începem cât mai curând acest curs şi la noi în biserică” ne împărtăşeşte familia Ţarălungă.

Vladimir şi Ana Voloşenco sunt membri a bisericii „Emanuel” din Bălţi şi misionari ai bisericii în satul Cuza Vodă. Ca familie au trecut deja Cursul de Căsătorie în şcoala familiei Petru şi Viorica Bragaru, iniţiatorii acestei lucrări în Moldova. „Când am trecut cursul am fost provocaţi şi încurajaţi să începem lucrarea cu familiile în biserica noastră şi în satele unde facem misiune, de aceea suntem acum la acest seminar. Ne dorim să începem această lucrare în biserica noastră imediat ce ajungem acasă. Tema „Timp de cuplu” este tema care ne-a atins cel mai mult atunci când am trecut cursul şi acum la seminar. Noi petreceam timp împreună, la masă, cu copii, prin gospodărie, dar am înţeles că avem nevoie de mai mult timp doar pentru noi doi. Este o nevoie socială în majoritatea familiilor” spun soţii Voloşenco.

Valeriu şi Mariana Batîr sunt din Chioselia, raionul Cantemir. În zona lor sunt numiţi „perechea cea dulce”. Ei au trecut Cursul de căsătorie în satul Burlacu, iar acum îşi doresc să aducă acest studiu în biserica lor şi în punctele de misiune. Încă nu au o lucrare cu familiile în biserica care o păstoresc, de aceea au ales să fie parte la seminarul de instruire.

„Ne-a ajutat foarte mult acest curs. Am răscolit nişte lucruri care le-am ignorat şi le-am considerat neimportante şi am constatat că necesitau o rezolvare, acolo şchiopătam cel mai mult ca familie. Credem că am întârziat mult cu implementarea unui asemenea curs în bisericile noastre şi e necesar să ne grăbim să realizăm acest lucru. Ne este teamă că vom ajunge în lucrare să vedem foarte multe familii despărţite, prea afectate de probleme. Această lucrare va rezulta cu multe binecuvântări atât în plan spiritual, cât şi social. Investind în familii îi vom ajuta să promoveze valorile sănătoase puse de Dumnezeu în familie şi să fie cupluri unite. O lecţie foarte importantă din acest studiu este: Puterea Iertării. Foarte mulţi oameni, foarte multe familii, societatea noastră suferă foarte mult din cauza că nu poate să ierte greşelile aproapelui lor. Este o problemă foarte mare, e o problemă socială chiar. Principiile din această lecţie ne-ar scuti de multe greutăţi şi ne-ar face viaţa mai frumoasă.” susţin soţii Batîr.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cursul de Căsătorie are 8 lecţii cu temele: Zidind temelii puternice; Arta Comunicării; Rezolvarea Conflictelor; Puterea iertării; Părinţi şi socri; Calitate în intimitate; Dragostea în Acţiune; Depăşind perioadele de despărţire.

Asemenea seminare s-au mai desfăşurat în oraşele Bălţi, Orhei, Chişinău în bisericile „Speranţa”, „Isus Salvatorul“ şi Golgota, Badicul Moldovenesc, Manta şi Vadul lui Isaac, raionul Cahul. La seminarele deja desfăşurate în Republica Moldova au participat peste 150 de familii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s