Lansarea rezultatelor „Barometrul de opinie – aprilie-mai 2010”


Atăzi, Sala Polivalentă a Fundaţiei Soros Moldova a găzduit conferinţa de presă, la care s-au prezentat rezultatele „Barometrului Opiniei Publice – aprilie-mai 2010”. Organizatorii, directorul Institului pentru Politici Publice(IPP), Arcadie Barbăroşie şi analistul politic Igor Boţan, au făcut o prezentare a sondajului realizat de CIVIS şi finanţat de Soros Moldova.

Sondajul a fost efectuat în perioada 24 aprilie – 14 mai 2010, şi s-a desfăşurat pe un eşantion de 1115 de persoane din 75 de localităţi. Conform concluziilor în urma sondajului, cu privire la direcţia în care se îndreaptă Republica Moldova, moldovenii sunt foarte pesimişti. 64.2 % din cetăţeni consideră că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită. Iar la întrebarea, cât de mulţumiţi sunteţi de situaţia economică de acum din Republica Moldova? Foarte mulţumiţi sunt doar 1%, destul de mulţumiţi – 4,7%, nici mulţumit nici nemulţumit – 26%, nu prea mulţumiţi – 38,2%, deloc mulţumiţi 26,9% şi 3,2% nu ştiu sau nu au răspunsa la întrebare. Tot din rezultatele sondajului aflăm că sărăcia, preţurile, şomajul şi viitorul copiilor sunt problemele care îngrijorează cel mai mult moldovenii. Dacă trecem la politică, aflăm din sondaj că o mare parte din moldoveni, mai trăiesc cu nostalgia după trecut şi foarte interesaţi de domeniu sunt doar 9,1%. Biserica şi Mass-media se bucură de cel mai mare procent de credibilitate. Iar din personalităţile politice, de cea mai mare credibilitate se bucură Vladimir Voronin cu 17,4%, Vlad Filat cu 15,9% şi Marian Lupu cu 11,4%. Dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei vis-a-vis de modalitatea de alegere a preşedintelui,  75,5% dintre respondenţi ar opta pentru alegerea directă de către cetăţean a preşedintelui.

Ce ţine de religie: 3/4 din respondenţi sunt pentru predarea religiei în şcoli ca disciplină obligatorie, însă majoritatea cred că trebuie să fie opţional. 77% se pronunţă pentru predarea religiei ortodoxe, iar fiecare al cincilea consideră că fiecare copil are dreptul la educaţie religioasă în funcţie de apartenenţa religioasă a familiei. La întrebările jurnaliştilor directorul IPP, Arcadie Barbăroşie spune că: „introducerea obiectului de religie ortodoxă în mod obligatoriu în şcoală este o încălcare gravă a constituţiei, care poate fi atacată în istanţă de judecată. Religia în şcoală trebuie să fie facultativ ca şi aceleaşi cercuri de dans, volei sau alte activităţi extra-şcolare, pe care copilul le alege după preferinţe. Dar în mod normal copilul trebuie să primească educaţia religioasă în biserică, în aşa numită şcoală duminicală„.

Analistul Politic, Igor Boţan a afirmat că societatea noastră mai trăieşte cu mitul şi nostalgia după trecutul sovietic, iar acţiunile de a înlătura simbolurile sovietice a actualei guvernări este o greşeală fatală. „Interzicerea simbolurilor comuniste ar însemna să le interzici simbolurile paradisului pierdut. Moldovenii mai regretă destrămarea Uniunii Sovietice, chiar dacă în mare parte sunt conştienţi că întoarcerea acelor vremuri este imposibilă. Totodată putem spune că gradul răbdare a cetăţenilor este foarte înalt şi guvernul mai are spaţiu de manevră ca să încerce să schimbe ceva în această ţară. Din păcate pesimismul domină în societate, dar în acelaşi timp trebuie să privim la tendinţe. Am văzut că oamenii au avut aşteptări foarte mari şi că situaţia se îndreaptă spre bine. Dar după aceasta au avut schimbări şi procentajul celor care cred că Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită a crescut dramatic. Lucru care ar trebuie să trezească îngrijorare pentru cei de la guvernare. Fiind un guvern provizoriu, această echipă trebuie să lucreze într-un regim de „pompieri” şi să evite scandalurile politice. În primul rând să ia măsuri pentru ca resursele de finanţare a R:M. să ajungă în ţară. Să creeze locuri de muncă oamenilor şi să demonstreze oamenilor că în Moldova se poate o trăi o mai bine. Cred că 2/3 din cetăţenii cu drept de vot sunt cei care au apucat perioada sovietică. Cei mai mulţi dintre ei cred că de toate problemele lor sunt responsabili cei de la guvernare. Nu este adevărat că oamenii trăiesc mai mult decât atunci, este doar o percepţie psihologică. Atunci a fost un sistem paternalist şi aşa este educat poporul nostru, pentru mine şi viitorul meu trebuie să se gândească statul. Acum situaţia este altfel. Fiecare este pe propria responsabilitate, aceasta înseamnă de fapt libertatea şi democraţie. Şi acum fiecare trebuie să lupte cu greutăţile vieţii ca să aibă grijă de el şi nu toţi au tăria de caracter, cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a-şi lua soarta în mâini şi să lupte pentru o viaţă mai bună. De aici vine sentimentul acesta de paradisul pierdut. Pentru că fiecare din ei exprimă aceasta în sondaje.”

În concluzie, mai avem nevoie de ceva timp până Republica Moldova va trăi schimbări spre bine. Să spunem că suntem într-o situaţie foarte gravă nu putem, dar nici nu putem susţine că e foarte pozitivă. Problemele ţării noastre au un trecut, o moştenire pe care trebuie să o lăsăm în istorie şi să încercăm să trăim în prezent. Când Republica Moldova va face un pas înainte, vizibil, care să aducă o schimbare? Când această societate dispersată în opinii, indentitate religioasă şi naţională va deveni una pentru o viaţă mai bună. Şi o viaţă mai bună o putem avea trăind în dragoste şi acceptare, privind cu speranţă în viitor, oricât de sumbru nu ar părea el.

De Doina Bejenaru Publicat în Ştiri

Un comentariu la “Lansarea rezultatelor „Barometrul de opinie – aprilie-mai 2010”

  1. Atunci cind intreaga societate va avea in fiecare aparte Nadejdea Vesniciei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s