Consiliul de presă din Republica Moldova a aderat la AIPCE


CONSILIUL DE PRESĂ DIN R. MOLDOVA A ADERAT LA ALIANŢA EUROPEANĂ A CONSILIILOR DE PRESĂ INDEPENDENTE

Consiliul de Presă din Republica Moldova a aderat la Alianţa Europeană a Consiliilor de Presă Independente (AIPCE) care reprezintă o reţea voluntară a consiliilor de presă şi a altor structuri de autoreglementare a mass-media din 32 de ţări ale lumii (vezi http://www.aipce.net/)

Consiliul de Presă din Republica Moldova a fost fondat la sfârşitul anului trecut de şase organizaţii neguvernamentale din domeniile mass-media, drepturile omului şi politici publice* în cadrul unui proiect al Fundaţiei Est-Europene. Consiliul de Presă îşi propune să contribuie la sporirea responsabilităţii presei faţă de cititori prin soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre publicaţii şi cititori, cultivarea culturii dialogului şi respectului reciproc între presă şi consumatorii de media, promovarea jurnalismului de calitate şi a respectării standardelor profesionale şi deontologiei jurnalistice. Funcţia de bază a Consiliului de Presă o constituie examinarea plângerilor care se referă la activitatea editorială a ziarelor şi revistelor editate în ţara noastră, cu acoperire naţională, regională şi locală, agenţiilor de ştiri, ediţiilor web ale acestora, portalurilor informaţionale. Astfel, Consiliul de Presă examinează plângeri privind încălcarea normelor deontologice jurnalistice depuse de persoanele vizate direct sau care au acordul în scris al persoanelor vizate în materialele de presă contestate şi intermediază soluţionarea conflictelor dintre consumatorii de presă şi instituţiile mass-media în afara instanţei de judecată. Plângerile pot fi depuse şi on-line, completând formularul de pe pagina web a Consiliului de Presă www.consiliuldepresa.md

Din componenţa Consiliului de Presă din R. Moldova fac parte nouă persoane, selectate în rezultatul unui concurs deschis pentru un mandat de doi ani. Patru membri ai Consiliului reprezenta mediul jurnalistic, iar cinci membri reprezintă consumatorii de produse mass-media. Preşedintă a Consililui de Presă din R. Moldova este Ludmila Andronic, redactor-şef al revistei economice „Business class”.

Telefon pentru relaţii: 22-09-96

* Fondatori ai Consiliului de Presă din Republica Moldova sunt: Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova „CREDO” şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s