Tinerii din Moldova premiaţi.


Două filme în desen animat, create de tineri din Moldova, au fost premiate la Conferinţa Internaţională „Desenul Animat ca fenomen al culturii”

Doi tineri din Moldova – Victor Bivol şi Paul Vrabie – au devenit premianţii Conferinţei Internaţionale „Desenul Animat ca fenomen al culturii”, ediţia a V-cea, care a avut loc, recent, la Moscova.

Victor Bivol a obţinut Diploma „Cea mai bună regie” pentru filmul în desen animat „Visul de hârtie”. (http://www.youtube.com/watch?v=xOpqqKSZRAo&hl=ro), un film mult aplaudat în cadrul forului.desenanimattinerimd

Paul Vrabie a fost recompensat cu Diploma „Cea mai bună imagine” pentru „Tăpuşele” (http://www.youtube.com/watch?v=Fo_0PPJLHNg), un film în desen animat, creat pe versurile lui Ion Hadârcă.

Cele două filme premiate au fost produse de grupuri de copii şi tineri în cadrul proiectului „Familia Mea”, realizat de Asociaţia „ARTIStudio” şi finanţat de agenţii internaţionale de dezvoltare. Patruzeci de copii şi tineri de 5-29 ani, printre care copii cu părinţi migranţi şi copii cu nevoi speciale, au participat la acest proiect şi au creat 6 filme în desen animat.

Conferinţa „Desenul Animat ca fenomen al culturii” s-a desfăşurat în capitala Rusiei în octombrie 2009, în contextul celei de-a 90-a aniversări a VGIK – Всероссийский государственный институт кинематографии имени С.А.Герасимова (ВГИК). Festivitatea de premiere de la Chişinău va avea loc, la 25 noiembrie 2009.

Republica Moldova a fost reprezentată la Conferinţa consacrată desenului animat ca fenomen al culturii de Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, şi Larisa Glinca, pictor animator, director al Asociaţiei „ARTIStudio”.

În Rusia, Desenul Animat a fost introdus în programa şcolară ca disciplină opţională. Specialiştii care predau această materie sunt majoritatea absolvenţi ai VGIK, Facultatea Animaţie şi Multimedia.

Asociaţia „ARTIStudio” a fost creată în Moldova în anul 2002 şi promovează filmul în desen animat, realizat de copii şi tineri.

Pentru detalii:

Larisa GLINCA, director Asociaţia ARTIStudio, tel. 44.64.99

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s