Târgul de burse luat cu năvala.


Astăzi la Chişinău a avut loc primul târg de burse în ţară şi peste hotare, pentru liceeni, studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Târgul a fost organizat de Centrul de Informaţii Universitare, şi a avut drept scop informarea studenţilor cu posibilăţile de a câştiga o bursă peste hotare. La târg au participat peste 700 de studenţi şi elevi. În prima oră era o mare îmbulzeală. Organizatorii nu au fost suficient de pregătiţi pentru un flux atât de mare de studenţi. Cele 200 de buclete informative sau epuizat în câteva minute.

În cadrul târgului studenţii au avut posibilitatea să pună întrebări la trei organizaţii cu privire la burse. Printre acestea se numără „Centrul De Informaţii Universitare”, organizaţia germană „DAAD” şi Alianţa Franceză în Moldova. Ofertele cuprind universităţile: Oxford, Oric, Universitatea Central Europeană din Budapesta, studii de doctorat în Statele Unite şi Canada, Ungaria, Bulgaria Germania şi Franţa, şi pentru cei care au terminat abia liceul este o ofertă foarte bună la Universitatea Americană din Bulgaria. Organizaţia DAAD oferă burse pentru masteranzi şi doctoranzi în Germania şi burse pentru şcoli de vară. A treia ofertă prezentată la târg a fost bursele oferite de Alianţa Franceză din Moldova, care oferă burse finanţate de guvernul francez pentru masterat şi doctorat.

Câştigând o bursă în SUA sau la Oxford, studenţii primesc taxa de şcolarizare, cazare, bani pentru drum şi viză, bani de buzunar până la 1500 de dolari, iar la Oxford până la 800 de lire stereline. Cerinţele pentru obţinerea burselor sunt: note bune de la 8 în sus în ultimii trei ani de şcoală, cunoaşterea foarte bine a limbii engleze, şi o argumentare foarte bună la întrebarea de ce vreau să fac şcoală peste hotare?, să îndeplinească toate condiţiile formularului de aplicare. Prioritate au domeniile socio-umane dintre care fac parte facultăţile: Istoria, Jurnalism, Comunicare în masă, Dreptul, Dreptul Internaţional, Relaţii Internaţionale, Matematică, Matematică aplicată, Economie, Administrarea Afacerilor ş.a.

În fiecare an prin aceste programe pleacă peste hotare la studii de la 25 până la 30 de studenţi. Programele care le avem nu ne impun o limită de burse, cu cât mai mulţi studenţi buni, cu atât mai multe burse. Vrem să facem din acest eveniment o tradiţie, care se va desfăşura în fiecare toamnă a anului. Trimitem tinerii peste hotare pentru a face o şcoală bună şi să se întoarcă în Moldova pentru a schimba viaţa de aici, ne-a declarat directoarea CIU, Angela Muşet.

Cristina Ciumac este studentă anul I la ASEM şi doreşte să se transfere peste hotare. A încercat anul trecut singură să aplice prin Alianţă în Franţa şi în Bruxeless, dar nu a reuşit din cauza întârzierii diplomei de bacalaureat. În acest an vrea să încerce prin intermediul CIU, pentru că crede că e mai uşor. Nu este tare impresionată de târgul de azi, dar a spus că va merge la consultaţii şi va profita de tot ajutorul pe care îl oferă centrul studenţilor. Va alege ca destinaţie SUA sau în Belgia unde este şi sora ei la facultatea, Relaţii Internaţionale.

Unii studenţi nu au fost mulţumiţi de metoda de organizare a târgului, dar marea majoritate sau bucurat de posibilităţile despre care au aflat la acest eveniment. Târgul de burse a fost doar o acţiune de informare pentru a trezi interesul tinerilor pentru ofertelor de burse internaţionale. Cineva a sugerat că ar prefera ca următorul târg să se desfăşoare sub forma unei conferinţe de presă, unde fiecare ofertă să se prezinte pentru toţi o dată şi apoi să fie timp pentru întrebări. CIU activează de trei ani în Moldova şi pe viitor doresc să atragă cât mai mulţi parteneri pentru a lărgi posibilităţile pentru studenţi. Mai multe detalii despre programele de burse puteţi vedea accesând site-urile http://www.eac.md, http://www.daad.de şi http://www.ambafrance.md.

De Doina Bejenaru Publicat în Ştiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s