O şansă pentru Copii la risc


Peste 40 de lucrători din cadrul centrelor de zi din Moldova, sau adunat în tabără din Cărpineni, pentru seminarul de instruire „Evanghelizarea copiilor pas cu pas”. Seminarul se desfăşoară în cadrul proiectului „Copii la risc”, lansat de A.O. „Tineri pentru Cristos Moldova.

Activitatea proiectului presupune lucrul cu copii din familii social vulnerabile în centrele de zi. Ideea acestui proiect în Moldova a apărut în 1999, iar în 2004 s-a trecut la activitatea Centrului de zi în biserici. Această nouă strategie a uşurat misiunea de a ajunge la cât mai mulţi copii şi de ai ajută să se integreze mai uşor în biserică şi în societate. Majoritatea copiilor care frecveantează centrele de zi, provin din familii social vulnerabile, cu părinţi alcoolici, sau doar cu un părinte.

Mai multe despre această activitate socială aflăm de la directorul proiectului „Copii la risc”, Angela Antohi. „Cu trei ani în urmă exact în această tabără au avut instruirea de bază pentru această lucrare. La moment centrul de zi activează în 52 de biserici. Acest seminar are drept scop deschiderea mai multor centre în alte biserici, şi totodată susţinerea spiritual şi didactic cu cei care deja activează de mai mulţi ani. La acest seminar organizat în colaborare cu AMEC, vrem să ajutăm lucrătorii să transmită evanghelia copiilor pas cu pas. În toate centrele avem peste 1300 de copii, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 16 ani. Vieţile multora dintre ei a fost schimbată datorită educaţiei şi ajutorului moral şi spiritual pe care îl primesc din partea colaboratorilor noştri”.

Impactul în viaţa copiilor

Discutând cu persoanele implicate în acest proiect am aflat istoria unei fetiţe din satul Cneazevca. Carina a venit la centru cu doi ani în urmă. La început nu vorbea cu nimeni, era foarte speriată şi timidă. Au venit cu mama ei şi frăţiorul din Ucraina, nu se ştie prea multe despre trecutul lor în sat. Tot ce ştim este că nu au nici documente şi sunt într-o situaţie foarte grea. Mama ei a început să trăiască cu un alt bărbat aici, şi toate aceste schimbări au marcat viaţa copiilor. La început nu vorbea cu nimeni şi parcă nici nu exista în centru. Încetul cu încetul am început să o implicăm în diferite activităţi şi să îi încredinţăm responsabilităţi. Acum peste doi ani, nimeni nu ne crede că a fost o dată un copil retras şi singuratic. A început să înveţe mai bine, are grijă de fărţiorul ei mai mic şi ne ajută în activitatea de la centru cu copii mai mici.

Alexandru Găiceanu, este unul din colaboratorii centrului de zi de la Corneşti. El ne-a spus: „Biserica din Corneşti a fost fondată pe baza lucrării cu copii prin centrul de zi acum cinci ani. În prezent patru oameni în activitatea de bază a bisericii sunt din prima generaţie crescută în centrul de zi. În fiecare zi centrul este frecventat de peste 25 de copii. Ne întâlnim cu ei de patru ori pe săptămână. Facem cu ei jocuri, studiu Biblic, concursuri şi temele pentru acasă. Majoritatea sunt semi-orfani, orfani, din familii vulnerabile, familii cu mulţi copii şi au vârsta între 8 şi 14 ani. Aici ei şi-au găsit mai mulţi prieteni, dar cel mai important ei încep să înţeleagă cine sunt ei şi cât de importanţi sunt ei pe acest pământ. Mai mult îl cunosc în mod personal pe Dumnezeu şi caracterele lor se schimbă, devin mai prietenoşi şi mai ascultători de părinţi„.

Victoria Scutari, activează în centrul de zi de la Ungheni. A finisat Colegiul Teologic Pedagogic din Chişinău şi a dorit mult să lucreze în domeniul ei. La Ungheni lucrează de un an. Aici a cunoscut o domnişoară de 15 ani, care avea un compartament diferit de ceilalţi. A fost greu să îi câştige încrederea, de la nimica toată putea să înceapă a plânge. După un an a câştigat simpatia Marinei, acum vine şi la serviciile de tineret din cadrul bisericii şi a acceptat să fie înscrisă în calsa a 10-a. În prezent au peste 25 de copii la centru. Unii din ei vin şi la biserică, chiar şi un părinte a cunoscut cu pe Domnul şi frecventează acum biserica. Pe viitor îşi doresc să investească în creşterea punctualităţii şi a învăţăturii la copii cu care lucrează, dar cel mai mult îşi doreşte ca ei toţi să îl cunoască pe Dumnezeu, ca Domn şi mântuitor.

În viitorul apropiat A.O „Tineri pentru Cristos Moldova” planifică deschiderea altor noi centre de zi în cadrul acestui proiect. Până în prezent astfel de centre sunt: 20 în sud, 20 în nord şi 22 în centrul Moldovei.


De Doina Bejenaru Publicat în Ştiri

Un comentariu la “O şansă pentru Copii la risc

  1. Pingback: O şansă pentru Copii la risc « Creştini md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s