Constantin Cheianu împlineşte astăzi 50 de ani.


S-a născut în Truşeni, raionul Străşeni. Când spun numele Constantin Cheianu nu ştiu cu ce domeniu primul să îl asociez. A făcut actorie, teatru, jurnalism, scriitură şi ce nu a mai făcut?

A fost redactor la publicaţiile literare „Literatura şi Arta”, „Contrafort”, „Sud-Est” şi „Jurnal de Chişinău”, funcţionar la Uniunea Teatrală şi la Ministerul Culturii al RM. Este fondator al „Teatrului de Buzunar” (1993). Piesele sale au fost jucate pe scenele teatrale de pe ambele maluri ale Prutului.

În 1998, la Radio România este montată piesa „Achitarea lui Salieri”, iar la Chişinău, la Teatrul „Eugene Ionesco” – „Plasatoarele” care, în acelaşi an, a luat Marele Premiu la Festivalul Naţional de Dramaturgie. În 2006 e prezent pe scena Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” cu piesa „Luna la Monkberry („Golanii revoluţiei moldave”), care, în 2008, a cucerit Marele Premiu la Festivalul de Dramaturgie Contemporană organizat de acelaşi teatru. În 2007, la Teatrul „A. Mateevici” e pusă în scenă piesa „În container”, în regia autorului. În 2009, la Teatrul Naţional din Iaşi e montată piesa „Volodea, Volodea…” („Made in Est”), iar la Teatrul „Satiricus” – aceeaşi piesă, cu titlul „Made in Moldova”. În 1999, editează primul său volum de proză „Totul despre mine”, iar în anul curent, la Editura „Cartier”, îi apare volumul de memorii „Sex & Perestroika”, acesta urmând să fie lansat, în luna octombrie, şi la Bucureşti.

Astăzi la cea dea 50-a aniversare în incinta teatrului „Satiricus” va avea loc premiera la doua spectacole. Intrarea este liberă şi la ora 18:00. Veniţi să îl facem un cadou plăcut acestui om deosebit prin prezenţa noastră.

La mulţi ani domnul Constantin Cheianu!!!

De Doina Bejenaru Publicat în Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s