„Antonina Lucinschi”, un nume cu amprentă.


Astăzi la Sala cu Orgă a avut loc deschiderea celei de-a III-a ediţie a concursului Naţional al Tinerilor Instrumentişti (CNTI), din Moldova „Antonina Lucinschi„, iniţiat acum trei ani de familia Lucinschi.

La concursul din acest an sau înscris 35 de copii din diferite localităţi ale Moldovei ca: Chişinău, Criuleni, Cimişlia, Căuşeni, Anenii Noi, Edineţ, Tighina, Tiraspol, Călăraşi, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani. Concursul este de gen academic şi se desfăşoară în trei compartimente: instrumente cu coardă, pian şi instrumente aerofone. Dacă în anii trecuţi participanţii la compartimentul intrumentelor aerofone erau cei mai puţini, în acest an organizatorii au constatat cu mare bucurie că la acest copartiment sau înscris cei mai mulţi copii şi a fost nevoie să îi împartă în două grupe. Prima cei până la 12 ani şi a doua cei de la 13 la 15 ani, şi pentru că numărul a crescut s-a dublat şi numărul premiilor la acest compartiment.

Astăzi a avut loc tragerea la sorţi şi împărţirea locurilor de ieşire pe scenă. Mâine urmează prima etapă a concursului şi sâmbătă a doua, iar duminică la ora 12 va avea loc înmânarea premiilor la Sala cu Orgă. Cei de la compartimentul instrumentelor cu coarde, vor desfăşura cele două etape ale concursului în incinta Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga„, pianiştii vor evalua la Şcoala de Arte „A. Stârcea„, iar cei cu instrumentele aerofone la Liceul de Muzică „S. Rahmaninov„.

CNTI „Antonina Lucinschi” se desfăşoară anual în perioada 10-12 septembrie, şi se încheie cu înmânarea concert de gală al laureaţilor în data de 13 septembrie – ziua de naştere a Antoninei Lucinschi. Acest eveniment se organizează în memoria Antoninei Lucinschi – iniţiatoarea şi sufletul Fundaţiei „Brânduşele Speranţei” şi are drept scop promovarea şi susţinerea copiilor talentaţi din ţara noastră, în special pentru cei din spaţiul rural. Pe viitor vor primi şi instrumente muzicale, la moment premiile sunt o surpriză şi nu pot să vă dau mai multe detalii. Tot ce pot să vă spun, este că vor primi obiecte preţioase şi utile pentru ei, ne-a declarat doamna Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă şi preşedintele comitetului organizatoric al concursului.

La eveniment a participat şi ex-preşedintele Petru Lucinschi, care a mulţumit presei pentru prezenţă la eveniment şi a spus mă bucură nespus de mult că prin acest concurs tinerele talente sunt încurajate şi promovate să facă muzică. El a mai spus: „Talentele adevărate trebuie susţinute, mediocrităţile reuşesc singure”.

Procopie Anastasia a mărturisit cu mari emoţii presei că are rivali puternici şi crede că va fi greu, dar a promis că va depune tot efortul să cânte bine. Ia participă la compartimentul pian. Are 11 ani şi este din Chişinău, este la a II-a ediţia, iar anul trecut a ocupat locul 5 la acest concurs.

Întrunirea s-a încheiat cu tradiţionala conferinţă de presă la care participă membrii familiei Lucinschi şi organizatorii evenimentului. Concursul are loc cu susţinerea financiară a Clubului Filantrop, Forul Organizaţiilor de Femei, Comitetul Naţional Delfic şi desigur familia Lucinschi şi administraţia Sălii cu Orgă.

De Doina Bejenaru Publicat în Ştiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s