Radio Armonia, o referinţă în incertitudine !


Pentru că mii de tineri şi adolescenţi îşi hrănesc mintea şi sufletul cu întunericul şi deşertăciune din internet, de 17 ani Radio Armonia este o referinţă în incertitudine pentru cei care au nevoie de lumină şi adevăr. Vă invit să citiţi un interviu exclusiv despre Radio Armonia, cu unul din pilonii acestei lucrări! De vorbă cu Dan Maftei, redactor coordonator, despre Radio Armonia.

Radio11 005Când a apărut acest post de radio?

Numele meu este Dan Maftei, sunt căsătorit cu Ana din anul 1987, şi Domnul ne-a binecuvântat cu 4 copii: o fată Ema, care studiază harpa la un conservator din Statele Unite, şi trei băieţi: Simon debutant în cariera de arhitect, Alin şi Denis care încă n-au terminat liceul.

Istoria acestui radio începe în anul 1990, după ce comunismul a căzut şi graniţele României s-au deschis către vestul Europei. Ca şi majoritatea românilor, dorinţa de a vedea alte locuri, oameni şi culturi, însă în mod deosebit de a lucra pentru întreţinerea familiei, m-a dus pe meleagurile Franţei. În toamna anului 1990, cu acordul soţiei mele Ana şi cu binecuvântarea Domnului am ajuns în Paris, unde aveam nişte prieteni creştini, care erau de mai multă vreme acolo. Imediat am început procesul depunerii actelor pentru rezidenţă şi, de asemenea, căutarea unui loc de muncă care să mă ajute în realizarea planurilor ce le aveam şi anume de a mă stabili în Paris şi apoi de a-mi aduce acolo soţia şi cei doi copilaşi pe care-i aveam la vremea respectivă. Prietenii m-au ţinut cu ei pentru o vreme, m-au hrănit şi m-au ajutat ca să termin cu actele pentru rezidenţă.

După o perioadă în care am locuit 5 persoane împreună într-o cameră micuţă, am înţeles că venise timpul să-mi caut un alt loc în care să stau, atât pentru confortul meu cât şi al familiei la care locuiam. Deoarece Domnul avea un plan foarte bine stabilit pentru mine, locul în care am găsit să mă mut, a fost o biserică din centrul Parisului, din Rue de Lille, unde era atât Uniunea Baptistă din Franţa cat şi un studio de radio creştin, în care, timp de 30 de ani, pastorul Ieremia Hodoroabă, a produs un program numit Glasul Îndrumătorului Creştin, ce era difuzat prin intermediul reţelei creştine Trans World Radio din Monte Carlo către o Românie oprimată de regimul comunist, dar dornică de a se hrăni cu Cuvântul Sfânt al Domnului Dumnezeu. După o perioadă de căutări, Dumnezeu m-a ajutat să-mi găsesc un loc de munca foarte bun şi foarte bine plătit, ca electrician-electronist la un dealer ce vindea maşini Mercedes noi, cărora trebuia să le fac service în timpul garanţiei.

În scurt timp, l-am cunoscut pe fratele pastor Ieremia Hodoroabă care m-a rugat să-l ajut la activităţile legate de producerea emisiunilor creştine şi de asemenea să răspund la unele din scrisorile pe care le primea din România de la ascultători. În timpul zilei lucram la Mercedes iar seara ajutam cât puteam la studioul de radio. După un timp de colaborare cu pastorul Ieremia Hodoroabă, acesta mi-a spus că trebuie să se pensioneze şi că este în căutarea unui creştin serios şi dedicat care să-l înlocuiască în această activitate. Cu toate că aveam un servici bun, bine plătit şi care-mi plăcea mult, totuşi în inima mea se dădea o luptă, o dorinţă veche începea să se reaprindă în mine şi anume aceea de a mă dedica unei lucrări spre slava Domnului. N-a durat mult până ce Domnul a răspuns acestei dorinţe prin fratele pastor care mi-a propus într-o seară să las totul şi să mă întorc în România pentru a-l înlocui în această lucrare. Am rămas tare încurcat. Doream să fac ceva pentru Domnul, însă în acelaşi timp doream să mă realizez şi material, mai ales că aveam acel loc de munca, râvnit de mulţi alţi români din Paris. Imediat am sunat-o pe soţia mea care era în România şi i-am spus despre propunerea fratelui Hodoroabă. Ca şi mine a fost foarte încurcată, deoarece stabilisem împreuna înainte de plecarea din România că ne vom stabili în Franţa şi nu ne vom mai întoarce înapoi la sărăcia şi problemele din ţară. Am încercat totuşi, şi i-am propus să se roage deoarece am simţit că Domnul vrea să ne implicăm în această lucrare şi să stăm în România. Soţia a fost tulburată ca şi mine de aceasta schimbare de direcţie, însă fiind o femeie temătoare de Dumnezeu, s-a rugat şi Domnul n-a lăsat-o să aştepte prea mult răspunsul, ci în două săptămâni i-a vorbit în mod special şi-a convins-o că aceasta-i calea pe care trebuie să mergem ca să rămânem sub ocrotirea şi binecuvântarea Lui. Istoria este lungă şi plină de lucruri minunate.

În 1991 m-am întors în România, apoi am fost în Elveţia pentru un timp în care m-am pregătit ca şi redactor într-un post de radio creştin. În anul 1992, împreună cu o misiune din Elveţia am construit un studio în Iaşi, în care am continuat să producem programele realizate timp de 30 de ani de fratele pastor Ieremia Hodoroabă, acum numite Vocea Evangheliei. Timpul a trecut, însă împreuna cu Ana am avut parte de experienţe deosebite prin care am simţit călăuzirea şi binecuvântarea Domnului. Aceste programe au atins multe inimi şi au transformat multe vieţi, nu prin inteligenţa şi profesionalismul nostru, ci prin harul şi binecuvântarea Domnului pentru a cărui slavă şi glorie ne propusesem să facem lucrarea aceasta. Acum după aproape 18 ani de la începutul acestei „aventuri” cu Domnul, ne bucurăm că mulţi dintre ascultătorii noştri ne-au fost atât de apropiaţi încât Ana care se ocupă cu tot ce înseamnă corespondenţa, recunoaşte de la cine vin scrisorile după forma scrisului nefiind nevoie să citească numele expeditorului.

Timpul trece, tehnologia şi toate lucrurile din jurul nostru progresează şi se schimbă într-un ritm ameţitor. Internetul, o mare descoperire a secolului 20 ce a revoluţionat şi a schimbat ritmul vieţii şi a comunicării între naţiunile lumii, a ajuns să ne subjuge şi să ne consume o mare parte din timpul nostru. Imposibilitatea de a sta deoparte şi de a nu te lăsa cuprins în vâltoarea comunicării şi a informaţiilor ne-a provocat şi ne-a făcut să ne gândim cum să schimbăm un lucru care ne afectează negativ în ceva care să ne ajute să rămânem aproape de Dumnezeu sau să ajungem să-L cunoaştem şi să-l recunoaştem pe el în viaţa noastră şi a celor din jur. Analizând mai atenţi fenomenul, am văzut că, cea mai afectată categorie de această nouă descoperire erau tinerii şi adolescenţii. Împreună cu un grup de creştini din România, Elveţia şi Statele Unite, dedicaţi şi dornici de a găsi o rezolvare a acestei necunoscute, am început să ne rugăm şi să căutam o metodă prin care să provocăm această categorie de utilizatori, ca folosind computerul să poată avea şi beneficii pentru sufletul şi inima lor. Aşa a apărut Radio Armonia online, o lucrare care completează ceea ce am făcut timp de 18 ani prin intermediuul undelor scurte, pentru slava lui Dumnezeu, pentru mântuirea şi întărirea multor oameni.

Spuneţi-mi câte ceva despre echipa radioarmonia.ro?

Studioul şi activitatea ce se desfăşoară în Iaşi nu au fost şi nici nu sunt chiar aşa de secrete deoarece trăim într-o societate democratică acum. De asemenea, fiind amplasat într-o clădire în care se desfăşoară mai multe activităţi cu caracter creştin, o fundaţie de binefacere, o biserică evanghelică, un centru medical, o şcoală creştina şi o şcoală biblică, aceasta a făcut ca activitatea noastră să fie bine cunoscută, şi mulţi creştini să interacţioneze cu noi. Acest fapt a uşurat formarea echipei care lucrează acum în studioul Radio Armonia. Sunt aproape 18 persoane între 19 şi 50 de ani care lucrează împreună pentru emisiuni de calitate, persoane care provin din toate denominaţiile evanghelice din Iaşi, din ţară şi din alte regiuni ale globului, bineînţeles, din comunităţile româneşti.

radioarmonia.

Nucleul de bază al echipei Radio Armonia este format din 5 persoane care încearcă să strângă şi să motiveze şi pe alţii să se implice în această lucrare spre slava Domnului Nostru. Enciu Stoica se ocupă cu designul, conţinutul şi promovarea site-ului nostru şi de întreţinerea serverului, Andreea Stoica ţine legătura cu sponsorii şi, de asemenea, colaborează la producerea mai multor emisiuni, Ana Maftei este cea care ţine legătura cu ascultătorii, prin scrisori, colete şi consiliere creştină, Florian Ambrosie fiind redactorul responsabil cu producţia iar Dan Maftei este cel care coordonează şi supervizează toată activitatea de producţie şi emisie.

Grila de emisie este alcătuită din …?

DivIan06 024Grila de emisie încearcă să se adreseze persoanelor de toate vârstele, prin emisiuni care acoperă diferite domenii. Viaţa din abundenţăCredinţa creştină bazată pe argumente, Dinamica Relaţiilor, Până la marginile pământului, Viaţă în Cristos, Ştirile Radio Armonia sunt doar câteva dintre emisiunile pe care le puteţi audia la Radio Armonia. Ele acoperă domenii ca: misiune şi misionari, psihologie şi consiliere creştină, viaţa creştină, apologetică, studiu biblic.

Gândul că totul este pentru Domnul nostru Isus şi pentru slava şi gloria Numelui Său, ne face să fim foarte atenţi şi foarte severi cu noi înşine. Astfel că suntem într-o continuă căutare şi dorinţă de a îmbunătăţi calitatea emisiunilor şi implicit a postului de Radio Armonia.

Avem deocamdată patru departamente:

  • Vocea Evangheliei, care se ocupă de programul pe unde scurte
  • Armonia online, echipa ce se ocupă de producerea emisiunilor
  • Departamentul muzical
  • Departamentul de relaţii cu publicul

Publicul ţintă a postului dvs. cuprinde categoriile …?

Tinerii şi adolescenţii. Dar prin aceasta nu vrem să excludem celelalte categorii de vârstă, cum sunt copiii, pentru care avem în pregătire din această toamnă o emisiune specială, şi adulţii, care au la dispoziţie o gamă largă de emisiuni.

Aveţi un sistem care monitorizeze câţi oameni ascultă acest post şi din câte ţări?

Sigur că da, astăzi pe Internet sigur te urmăreşte cineva. Putem spune în orice moment câţi ascultători avem şi asta ne ajută să putem să evaluăm mai bine muzica şi emisiunile pe care le difuzăm. Avem ascultători în proporţie de 80% din România, restul de 20% împărţindu-se, în principal, între Austria, Italia, Moldova, Spania, Statele Unite şi alte ţări

Care este scopul ce-l urmăriţi prin această lucrare?

Misiunea postului de Radio Armonia online din Iaşi, România, este ca prin intermediul Internetului să vestească Evanghelia tuturor celor ce nu L-au cunoscut şi nu au intrat într-o relaţie personală cu Acela care este Domnul şi Mântuitorul întregii omeniri, şi anume, Domnul Isus Cristos.

În cei 17 ani de activitate prin intermediul undelor scurte, Radio Armonia a încercat să promovoze valorile creştine, prezentate în Sfânta Scriptură, în comunităţile româneşti din estul şi vestul Europei şi în mod deosebit pe teritoriul României, încercând să atingă toate categoriile sociale de toate vârstele, o importanţă deosebită acordându-se generaţiei tinere, măcinată de frământări şi incertitudini. Din 25 aprilie 2009, Radio Armonia îşi propune să facă acelaşi lucru, acum având însă posibilitatea de a se adresa românilor din toate colţurile lumii.

De Doina Bejenaru Publicat în Interviu

Un comentariu la “Radio Armonia, o referinţă în incertitudine !

  1. Pingback: Radio-Armonia-o-referinc-in-incertitudine- : Sysmaya

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s