Apelul opoziţiei de la Chişinău, către Comisia Europeană, Consiliul Europei, US Embasy şi OSCE.


Chişinău, 10 aprilie 2009

Subsemnaţii, liderii partidelor de opoziţie din Republica Moldova, dorim să atragem atenţia organismelor internaţionale la faptul că evenimentele, ce au avut loc în Republica Moldova în perioada 6, 7 aprilie 2009 au  reprezentat acţiuni spontane şi neorganizate de protest împotriva fraudării alegerilor parlamentare 5 aprilie 2009, la care au participat zeci de mii de tineri.

Ţinând cont de pericolul apariţiei provocatorilor şi a ieşirii situaţiei de sub control, reprezentanţii partidelor de opoziţie au ieşti la dialog cu manifestanţii, îndemnându-i la calm şi la acţiuni civilizate. Liderii politici de opoziţie au depus maximum de eforturi pentru a stopa manifestările agresive, chemând manifestanţii să plece din faţa Parlamentului şi Preşidenţiei. Prezenţa numeroaselor grupuri de rpovocatori bine instruiţi, care instigau la violenţă şi comportamentul  inadecvat al forţelor de ordine, care aveau în misiune apărarea instituţiilor statului s-a soldat cu vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşidenţiei.

Partidele de opoziţie s-au desolidarizat de acţiunile provocatoare şi au condamnat actele de vandalism.

Guvernarea comunistă, utilizând toate resursele mediatice, a lansat acuzarea extrem de gravă la adresa partidelor de opoziţie de tentativă de lovitură de stat, declinându-şi astfel răspunderea pentru fraudarea alegerilor. Folosindu-se de acest pretext, autorităţile au demarat acţiuni de represiuni politice şi de violare a drepturilor omuluiprin operareaunor arestări arbitrare în masă.

Ţinând cont de gravitatea situaţiei şi iminenţa instaurării unui regim dictatorial, partidele de opoziţie resping aceste acuzaţii absurde şi cer crearea de urgenţă a unei comisii internaţionale de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor şi a adevăraţilor organizatori ai acţiunilor de vandalizare a instituţiilor statului în zilele de 6 şi 7 aprilie. Cetăţenii Republicii Moldova sunt în drept să cunoască adevărul despre evenimentul în cauză.

sigla_pldm_cvd1

thumb_146212386681681sigla1

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Moldova.

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Serafim Urecheanu, preşedintele Partidului Alianţa „Moldova Nostră”.

Un comentariu la “Apelul opoziţiei de la Chişinău, către Comisia Europeană, Consiliul Europei, US Embasy şi OSCE.

  1. Pingback: Basarabia - surse stiri 3 « Nostrabrucanus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s