Auz subtil-îngrijire delicată


autor: Natalia Leviţchi.

Din cele 6 simţuri senzoriale auzul ocupă un loc de bază în dezvoltarea progresivă a  organismului nostru. Dumnezeu aude şi El doreşte ca şi noi să auzim mai ales  când El ne vorbeşte, de aceea El ne-a dat un organ special aşa ca urechea. Acest  organ este destul de complicat după structura şi aici au loc o sumedenie de fenomene fizice şi chimice destul de complexe. Deci, să cunoaştem câte ceva  despre acest organ.

Urechea umană este creată în trei nivele: din primul nivel face parte pavilionul şi  meatul auditiv extern(un canal care se vede la suprafaţa de origine fibrocartilaginoasa). Al doilea nivel este urechea medie unde structura se complică, dar ceea ce trebuie de menţionat la acest nivel este prezenţa unei  membrane specifice “membrana timpanică”. Ea are o funcţie importantă de a  transmite sunetul mai departe prin mecanismul vibraţiei. Ea este cel mai des  supusă traumatismului, are forma unei pâlnii plate şi o rezistenţă destul de mare, rezistă la o hipertensiune de 3-5 atmosfere(atm) sau 1290 milimetri a coloanei de mercur(mmHg) şi hipotensiune de 110-150 mmHg. Deci, e foarte fină dar destul de  puternică. Şi al treilea nivel este constituit din componenţa urechii interne. Ea e  formată din 2 canale labirintice: osos şi membranos, ele au misiunea de păstrare a  echilibrului făcând parte din sistemul vestibulocohlear. Este nevoie să cunoaşteţi  aceste date generale despre structura urechilor dvs. pentru a înţelege mai bine  modul de îngrijire a lor şi ordinea cum trebuie so faceţi.

Ce se întâmplă în ureche? Ce se secretă? Este bine de utilizat beţişoarele destinate lor???

Despre aceasta citiţi mai jos:

Conductul auditiv extern prezintă anumite glande care produc secreţia normală  de ceară, acestea fiind denumite “glande ceruminoase”. Aceasta secreţie poate fi  mai scăzută sau mai accentuată în funcţie de activitatea glandelor respective şi  depinde de la om la om. Ceara este de fapt o combinaţie de mai multe substanţe,  inclusiv colesterol, care ajută la reţinerea murdăriei, a prafului sau a altor particule care pot ajunge la urechea internă şi pot provoca probleme. În mod normal, ceara se acumulează, apoi se usucă şi în mod natural va fi transportată de la nivelul urechii interne către cea externă unde va fi eliminată. Aşadar ceara are drept scop înglobarea tuturor particulelor străine care intră în ureche şi apoi eliminarea lor. Problema apare atunci când acesta se acumulează în cantităţi mai mari şi mult mai repede decât poate fi eliminată. Iată noi uneori vrând să facem mai bine facem mai rău folosind într-un mod incorect beţişoarele de ureche. Beţişoarele de urechi pot cauza adevărate traume canalului auditiv. În cazul în care ceara reprezintă o problemă pentru dvs. vă recomand să faceţi o vizită la medicul ORL-ist, el vă va examina cu ajutorul unui aparat similar unui ac de tricotat pe care îl foloseşte împreună cu un instrument optic pentru a îndepărta cu delicateţe ceara acumulată în ureche. Nu introduceţi  niciodată beţişoarele de urechi, unghiile sau alte obiecte în canalul auditiv! Poţi să-l fisurezi! Ceara din ureche denumită şi “cerum” reprezintă de fapt protecţia naturală a canalului auditiv, se recomandă apărarea lor cu ajutorul unui prosop  moale înmuiat în apă caldă. Nu vă recomand folosirea beţişoarelor care pot  împinge dopurile de ceară în profunzimea urechii. Adesea se pune  întrebarea, cum o infecţie a urechii de astuparea acesteia de către un dop de  ceară, răspunsul e simplu, însă nu mereu evident de aceea trebuie consultat un medic specialist. În caz de infecţie se observă o stare de somnolenţă, stare de discomfort, apare febra. Atunci cînd vor apărea probleme cu urechile vei sesiza  un auz îngreunat, discomfort la nivelul urechii, mâncărime durere şi senzaţii de ţiuit. O alternativă la beţişoarele de urechi sunt picăturile speciale pentru urechi dar ele trebuie folosite doar la indicaţia medicului. Conform unor studii, acumularea de ceară este provocată de deshidratare de aceea aveţi grijă de acest process. Sper  că această informaţie să vă ajute suficient în domeniul dat!

Curiozitate:

S-a publicat un caz excepţional despre un tratament miraculos a unei infecţii la  nivel de ureche în baza următoarei întîmplări un bărbat de 47 de ani semiparalizat  din cauza deficienţei de igienă s-a infectat grav şi avea hemoragie din ureche timp de 4 zile. La microscopul electronic s-au depistat 9 viermi în ureche care nu  numai că nu au distrus timpanul, dar au şi vindecat infecţia. După publicarea acestui caz, savanţii fac cercetări pentru a descoperi un medicament pentru urechi din aceşti viermi. Această descoperire ar fi un mare progres pentru medicină şi mare uşurare pentru medici şi pacienţi.

A venit iarna şi am observat foarte mulţi tineri pentru care gerul de afară e floare la ureche, nu căciulă pe cap. Perioada rece a anului este foarte periculoasă. Neglijarea avertismentelor ca: „nu umbla fără căciulă… astupă urechile” ne poate costa foarte scump pe unii mai rebeli. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, pentru că neglijarea ei ar însemna un păcat înaintea lui Dumnezeu. Ca şi toate celelalte, sănătatea este un dar de la Dumnezeu, şi atunci când folosim darurile Lui în chip uşuratic şi pentru plăcerile noastre păcătuim împotriva Celui ce ni le-a dat. Haideţi să păstrăm ceea ce El ne-a dăruit pentru slava Lui. Să avem grijă de urechile noastre trupeşti şi urechea sufletului ca să auzim glasul Duhului Său cel Sfânt. Se apropie sfintele sărbători, când bucuria naşterii Domnului Isus va trebui să ne umple inimile. Urechea sufletului tău va auzi cântul îngerilor ce vor vesti marea minune de la Betleem? Ai grijă de urechile tale, şi mai ales de urechea sufletului, ca să poţi auzi vocea blândă a Tatălui nostru iubitor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s