În perioada 20-27 noiembrie în Moldova s-a desfăşurat un proiect intercultural şi schimb de experienţă pentru tineri din patru state, Moldova, Spania, Portugalia şi Rusia. Proiectul face parte din programul Uniunii Europene „Tinerii în acţiune”.
Obiectivul proiectului este de a cunoaşte cultura altor ţări, de a facilita comunicare interculturală, de a ajuta tinerii să se cunoască şi să aibă un schimb de idei, şi de a promova un spirit solidar, democrat şi antirasist. Proiectul se bazează pe conferinţe, vizite interculturale, întâlniri cu diferite asociaţii şi dezbateri.
În acest timp participanţii, majoritatea studenţi, au vizitat diferite locuri istorice din Moldova ca Orheiul Vechi, Muzeul Etnografic, Mănăstirea Saharna, Tiraspol şi Rezina. Au participat la diferite manifestări din cadrul mai multor licee şi universităţi ca: USM, ULIM, USEM, Miguel de Cervantes şi altele. Au petrecut şi timp liber în oraş şi multe alte activităţi interesante ca: seara de dans unde au făcut demonstraţii de dans şi cina interculturală la care fiecare au pregătit cina tradiţională din ţara lor.
În Moldova s-a organizat la iniţiativa Asociaţiei „Vai Avante” din Portugalia, guvernul autonomiei Galisia din Spania şi cu susţinerea Centrului asociat Institului Cervantes din Moldova. Impresiile pe care mi le-au împărtăşit poate vi se vor părea deja tradiţionale, dar modul în care mi le împărtăşeau dovedeau sinceritate şi o mare bucurie că au avut această ocazie să viziteze Moldova. Iată câteva din ele: Fernando Duarte, preşedintele Asociaţiei „Vai Avante”, Portugalia ne-a spus: “Cea mai frumoasă impresie pe care o iau din Moldova în Portugalia sunt persoanele, oamenii. Sunt foarte sensibili, dedicaţi. Mi-au plăcut foarte mult oamenii moldoveni. Sunt pentru a doua oară în Moldova şi o să mai vin aici. În Portugalia avem foarte mulţi moldoveni care lucrează. Sper să pot organiza o conferinţă în cadrul asociaţiei cu ei. Şi ea va avea scopul de a trimite în Moldova lucruri, obiecte, cărţi pentru organizaţiile pe care le-am cunoscut. Cu două zile în urmă am fost la Rezina şi am vizitat Mănăstirea Saharna şi văzând frumuseţea de acolo mi-a părut foarte rău că nu am vizitat mai înainte această localitate. Am vrut mult să vorbesc cu oamenii din mănăstire, dar din păcate nu am avut posibilitate pentru că eram doar în trecere. Dar totodată am un motiv pentru a mă reîntoarce ”.
Jose Manuel Neira, coordonatorul proiectului şi reprezentant a guvernului din Galisia, Spania ne-a spus: “Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost că, fiind o ţară foarte simplă şi un oraş la fel, se vede că educaţia în Chişinău are nivelul ca şi în alte ţări. Moldovenii sunt persone foarte amabile, pacinice, şoferii sunt un pic mai nebuni, dar trecem peste aceasta. Restaurante, centre comerciale ca şi în Europa, un oraş frumos. Unicul lucru negative este faptul că nivelul sistemului sanitar nu este la nivelul celorlalte oraşe din Europa.”
Echipa din Rusia ne-a spus “ne aşteptam să fie mai cald. Mă numesc Ilie sunt unicul băiat din Rusia. Printre noi avem doar câţiva studenţi, ceilalţi facem deja aspirantura. Majoritatea am făcut sau facem în continuare studiile în domeniul sociologiei. Toată echipa suntem din SantPetersburg. Cel mai interesant a fost să vedem reprezentanţii altor organizaţii, ce fac ei, cum organizează diferite proiecte şi să ne facem noi prieteni. Cea mai productivă zi în Moldova, pentru mine a fost prima zi când ne-am întâlnit cu reprezentanţii mai multor organizaţii şi, am avut conferinţe şi dezbateri. În rest programa culturală: ca excursiile şi celelalte activităţi culturale mau impresionat şi interesat foarte mult ca şi profesionist în sociologie. Mi-a plăcut mult vizita la liceul Miguel de Cervantes, am comunicat cu copii, am cântat, am dansat, a fost foarte interesant”. Apropo, cei din Rusia au fost unicii care au răcit în Moldova, o membră a echipei lor în ultima zi, chiar a fost nevoită să rămână la hotel pentru că avea temperatură. Următorul participant care ne va împărtăşi impresiile sale se numeşte Fernando Rodrigez Castro şi este din Spania. El ne-a spus: “Moldova este o ţară fantastică şi cu părere de rău spaniolii nu prea au posibilitatea să o cunoască. Adică au posibilitatea, dar nu au oportunitatea. Pentru că cultura este foarte diferită şi ţara noastră este orientată spre alte ţări cu care avem mai multe lucruri în comun. Mulţumită Uniunii Europene suntem aici. Soarta este că nu ar pune Moldova printre primele ţări într-o listă de turism, de exemplu. Înainte puneau ţările care erau în vecinătatea noastră. Fără îndoială a fost cea mai bună decizie de a veni aici, şi mă voi întoarce la sigur în viitorul apropiat. Din Spania suntem 5 reprezentanţi. Particip pentru prima dată la un schimb cultural ca acesta şi sper să nu fie pentru ultima dată. M-a impresionat amabilitatea şi generozitatea oamenilor din ţara voastră, nu am mai întâlnit asemenea atitudine în alte ţări. Mă simt aici ca şi acasă”. Spaniolii au fost cei mai receptivi şi au dorit să ne spuie mai mulţi impresiile lor, le-am ascultat dar pentru majoritatea ideilor se repetă şi ca să nu fim părtinitori cu ceilalţi oaspeţi am scris doar o impresie.
Zavadscaia Olesea, Moldova ne-a spus: „A fost o experienţă foarte interesantă. Mi-au plăcut foarte mult oaspeţii noştri, chiar dacă sunt toţi diferiţi ei au încercat să se ridice toţi la un nivel, să se împrietenească, să ne cunoască sau purtat minunat. Am avut multe proiecte împreună, am organizat o cină interculturală a fost un schimb de cultură, am vizitat multe locuri istorice din Moldova. Cel mai mare avantaj pentru Moldova de a participa la acest proiect nu este doar faptul că ei ne-au vizitat şi ne-au cunoscut, dar că acum şi noi putem să-i vizităm şi să-i cunoaştem la ei acasă”. Evenimentul s-a încheiat cu o expoziţie de fotografii făcute de ei în timpul cât au fost în Moldova. La proiect au participat aproximativ 25 de studenţi, care au acut desibita ocazie să ne cunoască mai îndeaproape cultura şi ţara noastră. Asemenea proiecte s-au mai desfăşurat în Italia, Portugalia, România, Malta, Finlanda, Estonia, Ucraina, Belorusia,Preu, Mexico, Cuba, Irlanda, Armenia, Moldova, Paraguai şi altele, care la fel au fost coordonate de domnul Jose Manuel Neira. Următorul proiect de acest fel va avea loc în SantPetesburg, Rusia în luna februarie.