O educaţie bună-un viitor frumos!


sami211. Care trebuie să fie relaţia părinţi-copii după voia lui Dumnezeu?

Relaţia dintre părinţi şi copii este foarte bine reglementată în Sfânta Scriptură. Pe de o parte părinţii sunt îndemnaţi să-şi crească şi să-şi educe copii în respect faţă de Dumnezeu şi în general în respect faţă de orice autoritate. De asemenea părinţilor li se cere să-şi educe copiii în conformitate cu personalitatea unică a fiecăruia. Pe de altă parte, copiilor li se cere să-şi respecte părinţii şi aceasta înseamnă să-i asculte atunci când sunt mici dar şi să-i îngrijească atunci când părinţii vor fi bătrâni şi vor avea nevoie de ajutorul lor.

2. Ce implică o educaţie bună
O educaţie bună implică înţelegerea unicităţii fiecărui copil, multă atenţie, multă afecţiune, comunicare bună şi mai ales puterea exemplului. Copiii nu vor fi ceea ce-şi doresc părinţii şi nici măcar ceea ce-i învaţă, ci cel mai adesea vor deveni ceea ce sunt părinţii.

3. Care trebuie să fie atitudinea părinţilor faţă de copil atunci când acesta a greşit şi trebuie pedepsit?

Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l ştie părinţii este faptul că nici un copil nu este perfect. Dar în acelaşi timp, nici un părinte nu este perfect. Aşa că atunci când un copil a greşit el trebuie disciplinat, dar cu multă dragoste. Copilul trebuie să înţeleagă că disciplina este o formă a iubirii părinteşti nu a urii.

4. Ce spune Biblia cu privire la disciplinarea copiilor?

Biblia spune că dacă nu-ţi disciplinezi copiii, nu-i iubeşti cu adevărat, dar mai spune şi că dacă îi disciplinezi cu mânie, sau îi provoci la mânie de asemenea nu-i iubeşti. Biblia sublinează nevoia de echilibru în disciplinare, dar şi preocuparea pentru copii şi pentru creşterea lor sănătoasă şi echilibrată.

5. Care este importanţa afecţiunii în familie?

Afecţiunea este atmosfera cea mai propice pentru dezvoltarea armonioasă a unei familii şi ea trebuie demostrată în relaţiile dintre soţ şi soţie sau parinţi şi copii. Tandreţea soţului dar şi gingaşia soţiei joacă un rol important aici. Căminele lipsite de afecţiune sunt cele mai sărace posibil pentru că ele sunt lipsite de Dumnezeu care este Dragoste şi care işi manifestă permanent afecţiunea faţă de noi.

6. Cum trebuie manifestată în relaţia cu copii

Trebuie să le spunem copiilor că-i iubim şi trebuie să îi lăsăm să vadă asta. De asemenea trebuie să-i încurajăm şi să le oferim cât mai multe îmbrăţişări posibil. Copiii noştri trebuie să ştie că îi iubim chiar şi atunci când nu ne place ceea ce ei fac.

7. Cum trebuie părinţii să prezinte copiilor caracterul lui Dumnezeu?

Când vorbim despre a-l prezenta pe Dumnezeu copiilor noştri , vorbim despre o responsabilitate enormă. Cel mai adesea Dumnezeu este numit “Tatăl nostru” şi asta îi responsabilizează pe părinţi foarte mult. De departe taţii sunt principalii responsabili în a le prezenta copiilor caracterul lui Dumnezeu care este Tatăl perfect. Problema este ca mulţi taţi prezintă imagini deformate despre Dumnezeu. Este foarte important să-i ajutăm pe copiii noştri să pună semnul egal între părinte şi dragoste, afecţiune sau întelegere. Aceasta ii va ajuta pe copii să îl perceapă pe Dumnezeu aşa cum este El şi aşa cum ni se revelează în Sfânta Scriptură.

realizat de: Doina Bejenaru

Intervivat: Samuel Tuţac, păstor la biserica Betel, jud. Timişoara, România.

De Doina Bejenaru Publicat în Interviu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s