Ne dor glandele? Ce să facem?


autor: Aliona Tornea-studentă la medicină

O problemă actuală… Sunt sigură că v-aţi întrebat cel puţin odată, dacă să vă „tăieţi” sau nu glandele?… Răspunsul e şi Da şi Nu. Aşa zisele glande, în termeni medicali se numesc tonsilele palatine sau amigdalele. Sunt organe limfoide ce fac parte din cercul limfoid water, din regiunea gâtului. Importanţa acestui cerc este destul de mare, deoarece constituie prima scară de protecţie a organismului împotriva bacteriilor inspirate.

Bine, atunci apare întrebarea: „De ce le tăiem?”, De ce mulţi medici ne propun tonsiloectomia(tăierea glandelor)? Răspunsul la această întrebare e următorul: din cauza complicaţiilor inflamaţiei acestora(tonsilitei). Atunci când inspirăm aer rece un timp îndelungat tonsilele nu mai pot compensa şi se inflamează. Clinic apare ebra ridicată 38-39C, dureri acute în gât, care se înteţesc la înghiţire, dacă procesul se extinde poate surveni şi pierderea vocii. Tratamentul tonsilitei se ace local şi sistematic. Local se fac spălături cu: bicarbonat de sodiu(sodă de mâncare), ceai de romaniţă, chiar şi apă cu sare. Sitematic cu antibiotice. Atenţie! Antibioticile trebuie de administrat în conformitate cu flora patogenă(ce anume bacterie infectează zona). În 2-3 zile, inflamaţia ar trebui să dispară.

Acum trebuie maximă atenţie, mai ales părinţii ce au copii micuţi, dacă într-un sezon al anului, copilul dvs. a avut mai multe angine, e o indicaţie absolută să vă adresaţi la medic, şi că rog nu încercaţi să trataţi singure, fie că e primul caz de angină sau al 10-lea. Este important pentru că complicaţia unei angine netratate sau tratate incorect poate duce la ebra reumatisuală acută(sau cum se zice în popor reumatism). De asemenea ţin să menţionez că nu oricine care are multe angine poate avea febră reumatismală. De ce? Simplu, pentru că toţi cu angină au fost infectaţi de aceeaşi bacterie. Cauza febrei reumatismale acute este streptococul beta-hemolitic.

Streptococul este o bacterie oarte des întâlnită, în multe alte şi diferite boli. Dar anume beta-hemoliticul provoacă reumatismul. Streptococul beta-hemolitic este din grupa A de streptococi şi este din cauza febrei reumatismale acute. Metoda de infecţie este prin intermediul amigdalelor răcite. Afectează cu predilecţie sistemul cardiovascular(inima, vasele) şi în special persoanele de vârsta 7-15 ani. Streptococul beta-hemolitic a fost întâlnit în faringle copiilor de 6-9 ani de 2 ori mai frecvent decât la cei între 12-15 ani şi de 6 ori mai frecvent decât la adulţi. ebra reumatismală acută(FRA) are o incidenţă maximă a infecţiilor streptococice este de asemenea maximă în această perioadă. Pentru declanşarea maladiei trebuie nu doar infecţia cu streptococ ci şi de o reacţie individuală hiperimună de durată către componentele bacteriei. Această reacţie hiperenergică(mărită) din partea sistemului imun este din partea ţesutului conjuctiv, în special a cardului şi vaselor. Schematic procesul apare în felul următor:
Angina–––-Răspuns hiperimun(în amigdale)–––––generalizarea infecţiei(prin vasele sangvine)–––-afectarea cordului/articulaţiilor. S-a constatat că afectarea cardiacă(inimii) este invers proporţională cu afectarea articulară. Astfel, bolnavii care au manifestări articulare severe, prezintă forme uşoare de cardită, pe când cei cu cardită severă pot nici măcar să nu prezinte manifestări articulare. Dacă e forma cardiacă: poate afecta endocardul cu diferite volvulopaţii cum sunt stenoze sau insuiciente cardia? prepoderent mitra?, miocardul-miocardite, pericardul-pericardite. Complicaţii destul de grave. Dacă sunt manifestări articulare: artralgii(dureri în articulaţii), acestea sunt artritele. Afectează articulaţiile mari şi medii: genunchi, talocrurale, humerale, cubitate(cot).

Artrita reumatismală se manifestă prin: edem articular, durere, eritem local(înroşirea articulaţiei), limitarea mişcărilor îna rticulaţii. Complicaţii ale RA sunt determinate de afectarea cardului, extrasistolii, ibrilaţii, insuficienţa cardiacă. Cina s-ar fi gândit că de la o simplă angină poţi ajunge la insuficienţa cardiacă… Deci, care e soluţia?! desigur proilaxia:
1. primară – preîntâmpinarea inectării cu streptococ. Tratamentul precoce şi eficace al anginei şi a altor inecţii respiratorii(cu pencilină, în caz de alergie la pencilină, folosiţi eridromicina).
2. secundară – în caz dacă deja aveţi „reumatism”, aici profilaxia constă în preîntâmpinarea acutizării bolii, în perioadele reci ale anului. Aceasta o veţi face în conformitate cu sfatul medicului dvs.
Sper că nu v-am speriat prea tare, dar aş vrea ca măcar puţin să vă fi speriat, pentru că neatenţia şi indierenţa noastră, cum am mai spus şi în alte articole, duce la suferinţă izică a noastră, iar acest caz, îndeosebi a copiilor d-voastră. mai ţineţi minte întrebările puse la începutul articolului? Aţi găsit răspuns? Cred că fiecare decide… Dar odată ce au apărut dureri în articulaţii sau inimă, indicaţia absolută este să „scoateţi” amigdalele pentru a îndepărta focarul de infecţie, dar nu recurgeţi la intervenţie chirurgicală până nu sunteţi sigur că nu aveţi altă soluţie.

Personal mi s-a făcut tonsiloectonia în urmă cu două luni, în sezonul vară-toamnă. În două luni am avut de 6 ori angină, temperatură de 37C permanentă, şi simţeam dureri în articulaţia genunchiului stâng. La investigaţie amigdalele necrolizate, ulcerate, atrofiate(fără funcţie), de aceea am fost nevoită să recurg la intervenţie. Am scăpat cu bine din această încercare pentru că nici după 3 săptămâni după intervenţie nu au apărut alte semne de artrită. Acum sunt mai atentă, mă îmbrac mai gros şi mă stărui să nu unspir aer rece. Poate voi răci mai des, dar ştiu că am evitat complicaţiile enumerate mai sus, mult mai grave, care nu doar scurtează viaţa, dar care în cel mai rău caz pot aduce la deces(ex: fibrilaţie ventriculară-stop cardiac).

Scopul meu a fost să previn frebra reumatismală acută. Dar am luat interviu, de la Pasat Aliona, studentă la medicină, dar şi pacientă, bolnavă de ebră reumatismală.
1. Când a fost efectuată intervenţia(tonsiloectonia)?
În primul rând, bună ziua! Ceea ce aş vrea să vă spun din start e că sunt reumatică de mică, mi-au fost aplicate diferite tratamente, dar nici unul nu a ost eficient. Ba chiar, mai târziu am aflat că nici diagnosticul nu era formulat corect şi precizat. Deci îţi dai seama de ce tratament am avut parte… Intervenţia mi s-a făcut în ianuarie 2005.
2. De ce a fost aectată, doar oricum erai reumatică?
Eram anul I la facultate când mi s-a propus tonsiloectonia, atunci erau atrofiate, afuncţionale, necrotizate. Scopul operaţiei era înlăturarea focarului de infecţie-amigdalele.
3. Şi… ce ai făcut? Cum te-ai decis?
Nu m-am gândit prea mult, ca studentă la medicină, posedând deja anumite cunoştinţe, ştiam că trebuie să fiu de acord cu propunerea medicului.
4. Cum te simţi fără glande? E mai bine, e mai rău?
Acum mă simt destul de bine, dar oricum mă strădui să mă protejez şi să iu atentă, deoarece bariera de protecţie care o realizau glandele acum nu mai există, aşa că trebuie să beau ceva mai călduţ, în perioada rece a anului port haine mai groase şi tot aşa. De sigur că astăzi pot să airm că e mai bine deoarece au eliminat focarul principal al bolii, iar simptomele dispar.
5. Ce avantaje mai ai, afară de cele maenţionate mai sus?
În permanenţă aveam angină, dureri şi disconfort în gât, neplăceri, acum toate acestea au dispărut, numai că trebuie să mă îngrijesc mai mult.
6. Ai avut bronşite banale de atunci?
Nu, cum ţi-am mai spus mă protejez. Lucru ce-l recomand tuturor.
7. După toate păţite, ce părere ai despre tonsiloectomie, luând în considerare afecţiunea reumatismală?
Nu sunt medic, nu încă, dar consider că e mult mai bine fără tonsile, în plus am scos focarul principal în dezvoltarea complicaţiilor cordului. Sfatul meu-cereţi sfatul medicului. Fiţi atenţi şi încercaţi să preveniţi febra reumastismală, ca nu cumva apoi să fie nevoie s-o trataţi. Mulţumesc mult Aliona! Şi sănătate ţie.
Eu îţi mulţumesc.

Aveţi şi o mărturie a unei domnişoare care deja suferă de „reumatism”. Fie ca domnul să vă dea înţelepciune ce să faceţi. Şi nu uitaţi că scoaterea amigdalelor în caz de neîgrijirea precaută, poate surveni cu: bronşite acute şi cronice, pneumonii.
Vă doresc sănătate şi vă doresc să aveţi amigdale sănătoase!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s