Este important să vă adresaţi la medic?


 Autor: Tornea Elena

            Anul III, Facultatea Medicină Generală

            USMF; „N. Testemiţeanu”

 

 Luna aceasta vreau să vă provoc, şi să vă pun câteva întrebări, care probabil vă vor pune pe gânduri:

 • De câte ori pe an mergeţi la o consultaţie medicală?
 • Când a fost ultima oară când aţi dat analiza generală a sângelui?
 • Când aveţi probleme de sănătate, vă adresaţi imediat la medic?
 • De câte ori aţi aşteptat ca suferinţa să se agraveze şi apoi v-aţi adresat la medic?

 

Vă provoc să vă puneţi aceste întrebări… cum e?… Cred că ştiu deja răspunsul… Dragii mei fraţi şi surori, sănătatea noastră este foarte importantă!!! De ce? Pentru că suntem fii de Împărat, suntem de viţă împărătească pentru că suntem copii a însuşi Medicului Suprem (Iehova Raphe).

 

Dumnezeu a dat fiecăruia înţelepciune şi voinţa de a alege între bine şi rău… Din păcate din diferite motive noi refuzăm să o facem…

Şi iată care sunt motivele pentru care dumneavoastră nu vă duceţi la medic:

 • Problema financiară
 • Lipsa de timp
 • Vă este lene
 • Vă este ruşine
 • Nu aveţi încredere
 • Credinţa că suferinţa va trece

 

Orice problemă îşi are rezolvarea, căci avem promisiunea de la însuşi Dumnezeu că nu vom primi încercări peste putinţa noastră(1Cor 10:13), de aceea haideţi să găsim soluţii.

Dacă aveţi probleme financiare, primul lucru pe care-l puteţi face este să vă rugaţi, apoi apelaţi la surorile şi fraţii medici din biserică, cereţi-le sfatul, sunt sigură că ei vor face tot ce le va stă în putere să facă. Cereţi ajutorul, pentru că Dumnezeu iubeşte comunicarea, deci comunicaţi celor din jur „ce vă doare”.

Dacă nu aveţi timp să faceţi o vizită doctorului, atunci soluţionarea problemei depinde doar de dmv. Trebuie să vă învăţaţi să vă organizaţi timpul. Dacă veţi irosi timpul, nu numai domeniul sănătăţii dmv. va avea de suferit, ci şi odihna, familia şi altele.

Dacă vă este lene… atunci faceţi un efort în plus şi motivaţivă cum ştiţi mai bine, enumeraţi avantajele şi dezavantajele acestui efort în plus, şi vă asigur că veţi da câştig aventajelor, aşa veţi birui lenea.

Dacă vă este ruşine să vă adresaţi la medic dintr-un oarecare motiv, fie că aveţi o boală de care vă este ruşine sau pur şi simplu nu vă puteţi socializa cu oamenii şi vă este ruşine să vorbiţi deschis cu medicul, atunci singura soluţie este să treceţi peste acest complex. Vorbiţi cu cineva apropiat care v-ar putea încuraja, apoi riscaţi şi faceţi pasul. Un medic bun niciodată nu va râde de boala dmv. şi vă va oferi comfortul unei conversaţii plăcute.

Dacă nu aveţi încredere… este o problemă mai adâncă de care trebuie să scăpaţi. Ştiu că ţara noastră are mulţi medici incompetenţi, dar acest lucru nu trebuie să vă facă să staţionaţi. Interesaţi-vă, aflaţi informaţii despre medici buni, iar clinica creştină „Emanuel” este gata oricând să vă ajute în asemenea probleme.

Dacă aveţi credinţa că va trece de la sine… Credinţa e cea mai bună, rugăciunea şi postul vindecă, dar des se întâmplă ca planurile noastre să nu coincidă cu cele ale lui Dumnezeu. El vrea să ne pună la încercare credinţa şi insistenţa în rugăciune.

Eu, susţin ideea că rugăciunea este cel mai bun medicament, în acelaşi timp cred că trebuie să evanghelizăm şi medicii ţării, şi n-ar fi minunat dacă cu credinţă şi rugăciune s-ar face o minune?! Atunci un spital întreg ar vedea un miracol prin vindecarea ta.

Această problemă are soluţie personală, fiecare să decidă după cum îi spune Domnul. Dacă aveţi alternative pentru care nu vă adresaţi la medic-nu vă amăgiţi, schimbaţi-vă modul de a gândi… Dacă veţi schimba modul de a gândi în această privinţă, aveţi numai de câştigat; şi invers dacă nu vă veţi adresa la timp la medc veţi avea de suferit.

Orice boală dacă nu e vindecată la timp are următoarele consecinţe:

 • cronicizarea afecţiunii
 • apariţia complicaţiilor
 • şi „exitus letalis”, adică moartea.

 

1. Boala începe sub formă acută, adică începe rapid, cu dureri permanente, şi indiferent de mediu şi stare, suferinţa nu trece(doar cu medicamente). Dacă boala nu este vindecată la acest nivel, cu tratament adecvat, atunci apare boala cronică ce se caracterizează prin longetivitate, dureri periodice dependente de timp, stare şi mediu. Boala cronică trece prin 2 faze:

– faza de remisie, atunci când suferinţa dispare şi…

– faza de acutizare, atunci când reapar simptomele. De exemplu: reumatismul apare ca o răceală şi inflamaţie a laringelui. Lipsa tratamentului duce la înmulţirea bacteriei în organism, şi în cele din urmă-reumatism.

Şi aşa o viaţă întreagă…

2. Dar asta nu e tot, orice boală, fie ea acută sau cronică, la administrarea unui tratament neadecvat, duce la apariţia complicaţiilor cum ar fi:

 • de ordin inflamator: inflamaţia zonei afectate şi extinderea acesteia
 • în caz de ulcer-penetrarea şi perforarea peretelui stomacal, însoţit de hemoragii interne
 • cicatriciale: în urma vindecării se formează cicatricea(ţesut conjuctiv) atât în exterior cât şi în interior(la nivel de organe). În exterior-negativul apare doar din cauză că nu e estetic, dar la nivel de organe duce la stenoze, obstrucţii, aderenţe etc.
 • Metastaze. Un control periodic duce la depistarea la timp a tumorilor. Depistarea la timp va împiedica malignizarea şi metastozarea procesului tumoral.

 

De exemplu: cancerul mamar, apare în majoritatea cazurilor ca tumoare benignă. Exterparea acesteia duce la vindecare completă. Cancerul de col uterin poate fi stopat în prima fază de dezvoltare al său; şi sunt multe alte cazuri care vor susţine această idee.

Vreau să menţionez că chiar şi cronicizarea afecţiunii este sau poate fi o complicaţie.

3. Cronicizarea, complicaţiile bolilor avea ca efect final-moartea.

De exemplu: cronicizarea hepatitei  duce la ciroză, cu complicaţiile acesteia: ascită(lichid în abdomen), dezvoltarea colateralilor venoase din cauza hipertensiunii portale, şi în final comă-moarte.

Alt exemplu: o infecţie bacteriană nevindecată poate duce la generalizarea procesului-septicemic, care în foarte multe cazuri duce la moarte. În caz de combustii sau de tratament neadecvat, duce la toxiemia(prezenţa toxinelor în organism) şi apoi la moarte. Şi multe, multe alte exemple… şi toate acestea pentru că nu ne-am adresat la timp la medic, sau deloc.

Vă sfătuiesc:

 • O dată la jumătate de an să faceţi controale medicale(femeile să se adreseze la mamalog şi ginecolog, chiar dacă nu au probleme)
 • Bărbaţii control a prostatei
 • La apariţia unui simptom să vă duceţi la medic.

 

Greaşeala multora este că vor să uite că-i doare. Dragii mei dacă aţi „uitat” că vă doare, vă asigur că boala nu a uitat că există şi continuă să se dezvolte. Puneţi piciorul în prag şi luaţi azi o decizie!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s