90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România!


Cu 90 de ani în urmă acest eveniment era aşteptat şi dorit de fiecare Basarabean, şi nu era doar un viitor irealizabil, ci un fapt pentru care se muncea şi se lupta din răsputeri. La 27 martie 1918, 86 din 138 de membri a Sfatului Ţării au votat acest Act al Unirii Basarabiei cu România.

Astăzi după 90 de ani, nu avem dreptul sa uităm de acest eveniment cu o valoare considerabilă pentru istoria nemului nostru. Pentru comemorarea acestei zile însemnate, la 27 martie 2008 în Chişinău şi multe alte localităţi din Moldova au avut loc o serie de manifestări de aducere aminte a evenimentului de glorie de acum 90 de ani. Dimineaţa Bisericile Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova au oficiat servicii divine în memoria membrilor Sfatului Ţării care au votat pentru Unire, iar politicienii, scriitorii, oameni de cultură, studenţi, elevi şi autorităţile publice locale au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi pe aleea clasicilor la busturile personalităţilor remarcabile ale acelei epoci. Bustul lui Constantin Stere a fost profanat cu inscripţii ruseşti ceea ce a indignat foarte mult grupul ce omagia Unirea din 1918. După mai multe încercări de a şterge inscripţia profană de pe bust, domnul Mihai Ghimpu a decis că va trimite persoane potrivite care se ocupă cu asemenea cazuri. Un grup de tineri în frunte cu doamna Vitalia Pavlicenco au făcut o excursie la sala legendară unde a fost semnat Actul Unirii şi o manifestare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Toate manifestările din Chişinău sau încheiat cu o conferinţă de comemorare a acestui eveniment, organizată de Forumul Democrat al Românilor din Moldova, în incinta Centrului Cultural „Leo Grand”, la care au participat peste o mie de persoane tineri şi bătrâni, politicieni şi scriitori,. Sala a fost arhiplină, iar cei care nu încăpeau nici în picioare au rămas în culoare. Adunarea a început cu cântarea imnului „Deşteaptăte Române” după care a urmat o slujbă religioasă de comemorare a celor care au înfăptuit acest eveniment de părintele bisericii Sfânta Teodora de la Ţihla. Au urmat trei ore de discursuri frumoase a diferitor persoane distinse în societatea noastră ca Nicolae Dabija, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Vitalia Pavlicenco, Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion Ungureanu, Constantin Tănase ş.a. Nu au fost lăsaţi în umbră nici oamenii de artă şi tinerii care sunt prea mulţi pentru ai enumera, dar cei mai importanţi în lupta pentru păstarea valorilor şi istoriei noastre. La adunarea solemnă au participat şi personalităţi din Bucovina şi România, cei din urmă venind cu o carte editată la editura Vicovia, scrisă de Andrei Varta „Basarabia, Rana de la hotarul de Est”.

Acest eveniment nu a fost trecut cu vederea nici la Bălţi unde deasemenea profesorii împreună cu elevii şi studenţii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi alte personalităţi ai acelor timpuri, totodată învăţând de la profesori încă o lecţie cu tema: „Importanţa Actului Unirii pentru Basarabia”. La Ialoveni a fost ceva deosebit. Administraţia locală a raionului a decis ca parcul central al orăşelului să se numească „Sfatul Ţării” în cinstea celor care au votat Unirea, iar piaţa din oraş să se numească „Piaţa Unirii”.

Analizând situaţia din ţara noastră este uşor să înţelegi că suntem într-o perioadă dificilă, şi în greutăţile cu care ne confruntăm ajungem la momente când nu mai vedem lumina şi lăsăm mâinile în jos. Participând la manifetările de ieri mi-am dat seama că mai avem şanse de a ne ridica de unde suntem. De ce nu vedem un viitor? Pentru că nu ne cunoaştem trecutul! Este timpul să ne trezim să punem mâna pe cărţi şi să învăţăm de la străbuni cum să trăim frumos, cum să luptăm pentru valori şi ţară, cum să ne apărăm de duşmani cu mult curaj cum au făcut-o şi ei. Ion Inculeţ, Constantin Stere, Pantelimon Halipa, Elena Alistar, Ion Pelivan şi mulţi alţii ca ei nu au stat indiferenţi. Datorită lor astăzi suntem un popor ce are o limbă diferită de cea rusă. Este timpul să ne deşteptăm din somnul cel de moarte cum spune Mateevici. Ce mi-a plăcut cel mai mult la aceste manifestări este facptul că mulţi din cei ce au susţinut discursuri nu au uitat de Dumnezeul nostru Atotputernic şi îndelung răbdător. Dacă ne-am compara cu alte state este uşor de sesizat bunătatea Lui faţă de noi. Sunt sigură că El îşi doreşte ca şi mulţi dintre noi o trezire spirituală în ţara noastră. O trezire care să aducă dragoste faţă de El, faţă de părinţi, fraţi, patrie şi neam, istoria şi cultura noastră naţională. În Cartea Sa ne spune: „… iar cel neprihănit va locui ţara.” Să ai o patrie este o binecuvăntare mare din partea Lui, iar pentru cel ce nu crede poate să întrebe un rom(ţigan) care este huiduit şi dispreţuit de cei ce nu sunt ca el. Preţuieşte ce ai acum, că mîine îl poţi pierde. În calitate de cetăţean al acestei ţări avem obligaţia de a o sluji, de a trăi frumos pentru ca această ţară să prospere. Cu 90 de ani în urmă, 86 de cetăţeni aai acestei ţări au votat pentru binele ţării noastre şi au rămas în istorie şi astăzi tu poţi să fii liber şi să vorbeşti în limba ta. Dar ce faci tu ca binele ţării? Vei rămâne tu în istoria Basarabiei? Iubeşteţi patria şi neamul.

Un comentariu la “90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România!

 1. ,,În calitate de cetăţean al acestei ţări avem obligaţia de a o sluji, de a trăi frumos pentru ca această ţară să prospere”. Bravo Doiniţa!

  Pentru cine îşi iubeşte patria şi neamul:

  Drumul Doinei. Arma cuvantului la Mihai Eminescu

  Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului

  Testamentele politice ale lui Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu

  Mota si Marin. Testamentele lor politice

  Secretul sabiei de foc. Sau cum e cu putinta Fenomenul Legionar

  Totul pentru Hristos! Testamentul politic al lui Nicolae Iorga

  Autoaparare psihica. Cum sa devii imun la manipulare

  Au copyLIBER. Toate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s