Rolul femeii în familie şi societate!!!


Interviu cu Valeriu Ghileţchi.

Episcop al Uniunii Baptiste din Moldova

D.B. Daţi-ne vă rog o definiţie a femeii?

V.G. Femeia este o fiinţă creată de Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa ca în complementaritate cu bărbatul ei să-L slujească pe Dumnezeu.

D.B. Care este rolul ei în familie, ca soţie şi ca mamă?

V.G. Rolul primordial al femeii ca soţie este să fie, aşa cum zice Biblia, un ajutor potrivit pentru bărbatul ei. Împăratul Solomon spune că femeia înţeleaptă zideşte casa. Deci, fericirea unui cămin depinde în mare măsură de rolul soţiei. O soţie înţeleaptă va face totul ca soţul ei să se bucure de autoritate şi respect ştiind că în felul acesta şi ea va fi apreciată şi împlinită. Ca mamă, femeia este responsabilă de naşterea şi creşterea copiilor. Chiar dacă în procesul de educaţie al copiilor sunt implicaţi ambii părinţi, totuşi viaţa ne arată că mamei îi revine un rol foarte important. Apostolul Pavel vorbeşte despre credinţa lui Timotei ca despre un dar pe care el l-a moştenit de la mama şi bunica sa.

D.B. Care este rolul ei în societate?

V.G. Atât în biserică, cât şi în societate rolul femeii depinde de chemarea şi darul ei. Dumnezeu a înzestrat femeile cu diferite daruri. Cineva poate, asemenea Tabitei, despre care citim în cartea Faptele Apostolilor, sau asemenea Maicei Tereza, să slujească prin fapte bune şi milostenii. Altcineva poate fi o soră medicală sau un medic bun. Multe femei îşi găsesc împlinirea în a fi buni pedagogi. Rolul femeii în societate nu trebuie însă confundat cu rolul ei în familie, unde ea are datoria să fie supusă bărbatului ei. O femeie poate fi un medic şef sau un director de şcoală, dar acasă ea este ajutor potrivit pentru soţul ei.

D.B. Cum am putea preveni şi combate violenţa domestică împotriva femeii, ca şi societate şi biserică?

V.G. Biblia ne spune că femeia este un vas mai slab. Cu parere de rău, vasul mai tare deseori abuzează de acest lucru. De aceea rolul bisericii şi al societăţii civile, în acest caz, este să schimbe această mentalitate. Domnul Isus spunea că esenţa Scripturii este cuprinsă în două porunci. Prima este să-L iubeşti pe Dumnezeu şi a doua este să-ţi iubeşti aproapele. Prin urmare, nu avem nici o justificare de a apela la violenţă. Pentru cei care însă nu vor să se lase convinşi de bună voie de aceste lucruri, există metode de constrângere exersate de către autorităţi.

D.B. Care sunt rădăcinile problemelor din familii şi cum ar putea fi ele rezolvate?

V.G. Rădăcinele sunt complexe şi multiple, dar aş vrea să atrag atenţia la o problemă fundamentală. Familia, prin originea ei, este o instituţie divină. De cele mai multe ori cei care însă întemeiază o familie nu apelază la Biblie ca să afle care sunt principiile fundamentale ale familiei. Familiile care îşi zidesc viaţa pe principiile biblice se confruntă cu mult mai puţine probleme şi chiar dacă apar anumite probleme, ele sunt soluţionate mult mai repede şi bine. De aceea, consider că cea mai bună soluţie este studierea Cuvântului lui Dumnezeu.

D.B. Care este rolul bărbatului în familie şi societate şi care trebuie să fie atitudinea lui faţă de femeie?

V.G. Atitudinea bărbatului faţă de femeie trebuie să fie aşa cum ne învaţă Biblia, să-şi iubească nevasta cum a iubit Cristos Biserica şi s-a dat pe Sine pentru ea. Un soţ care vrea să aibă o familie fericită trebuie să fie credincios, să-şi iubească soţia şi copiii, şi împreună cu casa lui să slujească Domnului.

D.B. Cum am putea oferi noi perspective pentru femei?

V.G. Cred că cea mai bună perspectivă pentru o femeie este să înţeleagă că ea poate fi liberă doar în Isus Cristos. Această libertate îi va aduce bucurie, dragoste şi o reală împlinire.

De Doina Bejenaru Publicat în Interviu

9 comentarii la “Rolul femeii în familie şi societate!!!

 1. si cum poate sa fie libera in iisus hristos?mie expresia asta mi se pare un cliseu,cel mai gol clisei,lipsit de orice continut.frazele astea suna frumos in fata alora mai credinciosi,dar cam atat. eu de exemplu am pirsuri si le iubesc,de curand mi-am facut si un tatuaj,sunt la o facultate care ma pregateste pentru o meserie departe de sora medicala sau pedagog(munca de barbat cum ar zice unii plini de prejudecati care nu-si sufla mucii fara sa intrebe daca e bine cum vor ei sa si-i sufle),traiesc in „preacurvie” dupa definiile biblice expirate,lucrez nu in cel mai crestinesc loc, dar ma simt fericita,libera,multumita de mine,ma apreciez si ma respect ca om,imi vine sa pup oglinda cand ma uit in ea. nu dau doi bani pe biblie si ortodoxie desi provin dintr-o familie de ortodocsi,dar sunt un om implinit pentru ca stiu sa ma bucur de viata fara sa le fac rau celor din jur,pentru ca iubesc copiii si tot ce e frumos.nu cred in pacat originar si ca trebe sa-mi traiesc viata cautand mantuire,prin urmare nu sunt credincioasa,nici atee,nici satanista,sunt un om care traieste asa cum ii place si care daca moare maine nu regreta pentru ca a trait multe clipe frumoase.

 2. Dumnezeu sa te ajute sa-ti gasesti calea cea buna femeie ca nu oi fi atee dar proasta sigur esti.

 3. Dragă Raluca Ioana dacă asta ţie numele adevărat, dacă ai fi atât de înţeleaptă cum te ţii în comentariul pe care mi l-ai lăsat sunt sigură că nu îţi făceai timp să îţi laşi frustrarea într-un comentariu pe blogul meu 🙂 Dumnezeu să aibă milă de tine şi să îţi umple sufletul cu pacea Lui. Eu sunt fericită şi liberă prin Cristos, sunt fericită că Dumnezeu m-a creat femeie şi că într-o zi mă va binecuvânta cu harul de a da viaţă şi de face fericit un bărbat!

 4. Dragă Alexandra,
  Cred că dacă erai fericită şi împlinită cum pretinzi în comentariu nu cred că scriai acest mesaj. Cred că viaţa ta plină de păcat e o amăgire totală şi în final îţi va provoca multă durere. Îţi recomand să citeşti o carte foarte bună despre asemenea situaţii. Se numeşte „Raţiune şi senzualitate” de Ravi Zacharias. Cartea prezintă dialogul pe patul de moarte dintre celebrul geniu englez Oscar Wilde şi Domnul Isus. Oscar Wilde a avut o viaţă imorală, plină de păcat ca şi tine de altfel ca să ajungă să moară din cauza acestui păcat într-o mizerie totală plângându-şi păcatul şi viaţa, regretând viaţa plină de desfrâu. Dumnezeu e viu, iubitor şi milos. Ştiu că şi tu intri în pachetul dragostei Lui, dar mai ştiu că Domnul Isus plânge şi mijloceşte pentru tine la dreapta Tatălui. Domnul să fie izbăvirea ta şi sursa ta de bucurie. Liberă în Cristos înseamnă mai mult decât o definiţie prin cuvinte, asta trebuie să trăieşti ca să înţelegi!

 5. Foarte frumoase cuvinte… si adevarate. Problema mea este una de granite: unde se termina „supunerea” si „ajutorul potrivit” si incepe umilinta?! Din pacate pentru mine, eu nu pot fi „supusa” unui barbat pe care nu il admir si-l apreciez. Ce ma fac?

 6. Femeia din ziua de azi nu mai poarta fusta are atitudini masculinizate s-a transformat sa masculinizat Toate acestea duc la razboiaie si conflicte familiare .Este clar ca trebuie sa facem ceva urgent !

 7. imi place mult ce s a scris despre rolul femeii si mai ales corelatia cu biblia. era de asteptat sa fie comentarii contraditorii deoarece fiecare intelege/accepta credinta/religia in mod diferit. in plus conteaza foarte mult si fiecare persoana cat de bine se cunoaste pe sine si mai ales cat vrea sa progreseze, sa evolueze spiritual.fara a intra mai tare in polimici eu personal am cateva reguli dupa care ma ghidez si anume in viata de pe pamant trebuie sa te mantuiesti si asta se face fie prin viata monahala fie prin casatorie. omul se sfinteste prin lucru, si omul sfinteste locul. femeia la randul ei se sfinteste prin faptul ca da viata (si nu omoara) iar barbatul ei se sfinteste prin ea. eu consider ca daca barbatul ti le ai ales cu sufletul si pentru sufletului lui orice greutati ar fi in viata se pot depasi impreuna. dumnezeu te incearca dar nu iti da mai mult decat poti duce..

 8. CĂCI,IUBIREA…

  „Femeile sunt al doilea mare miracol al omenirii”
  Anne Rice

  Nu-i femeia mult iubită
  Din coasta lui Adam Făcută,
  Nici cum legendele o spun
  Că s-ar fi născut, oricum,
  Din spuma unui val
  Ce-a fost de vânt adus la mal.
  Nu-i zeitate,înger sai demon,
  Nici icoană sfântă în advon…
  E mister,dulce făptură,
  Ce dă frumosului măsură.
  E iubire sfântă, armonie,
  Ce duce viaţa-n veșnicie…
  Nimic n-ar fi putut să fie
  Şi nici lumea ce-o să vie
  Dacă mistica-i făptură
  Nu iubea cu mii de ani în urmă.
  De-aceea,voi, trufașilor bărbați
  Şi lingușitori amanți,
  Când pașii ei spre voi s-adună,
  Cădeți cu fruntea în țarâna!…
  Prin ea neființa trece-n ființă
  Şi viata în eternă biruință
  Căci,iubirea ei doar poate
  Să ducă viata mai departe.
  Flori, să-i aruncați în cale…
  Nu fiţi stupide haimanale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s